17 січня 2024, 07:35

Почалися роботи на технічному рівні – у ЄС про початок конфіскації резервів РФ

Європейський союз оголосив про початок конфіскації резервів Росії на суму у 300 млрд доларів.

Почалися роботи на технічному рівні – у ЄС про початок конфіскації резервів РФ

Роботи з виділення Україні доходів, отриманих від заморожених активів РФ на суму у 300 млрд доларів, тривають повним ходом. На першому етапі вирішуються технічні питання, заявив глава Мінфіну Бельгії Вінсент ван Петеген.

Усі країни ЄС зацікавлені у тому, щоб питання передачі заморожених активів РФ Україні вирішилося якнайшвидше, інформує ресурс Newsroom.

Ще 2022 року після вторгнення армії Путіна в Україну країни G7 і Австралія заморозили російські активи. Більша частина активів знаходиться у країнах ЄС: облігації, готівка тощо. Ці кошти Захід і має намір якнайшвидше передати Україні на її відновлення.

Зеленський заявив, що такий крок буде не тільки справедливим і законним, а й покаже іншим диктаторам, чим може закінчитися для їхньої країни спроба вторгнутися в іншу державу.

Ще у грудні 2023 року Єврокомісія дала добро розробити механізм оподаткування прибутку від заморожених активів РФ, які підуть Україні на відновлення. Йдеться про суму у 15 млрд євро.

Однак у Кремлі постійно говорять про те, що така політика Заходу вважатиметься у РФ "крадіжкою". Москва вже погрожує Заходу судовими розглядами. Уже зараз Кремль зайнятий пошуками адвокатів, які представлятимуть у судах ЄС інтереси РФ.

Раніше ми повідомляли, що в Україні знайшли свій спосіб розблокування заморожених активів РФ, щоб ті були передані Києву.

Нагадаємо, у США підтримують ЄС у плані передачі всіх заморожених активів РФ Україні.

Автор: Дмитрий Мироненко

Останні новини