17 квітня 2024, 16:10

Міжнародний валютний фонд спрогнозував демографічну ситуацію в Україні на майбутнє

Міжнародний валютний фонд (МВФ) у своєму останньому звіті World Economic Outlook представив аналіз поточного стану та прогнози на майбутнє демографічної ситуації в Україні.

Міжнародний валютний фонд спрогнозував демографічну ситуацію в Україні на майбутнє

В епоху глобальних змін і викликів Україна стоїть перед важливим завданням відновлення свого демографічного потенціалу. Події останніх років мали значний вплив на чисельність і розподіл населення країни, призводячи до масового переміщення людей і зміни соціальної структури.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) у своєму останньому звіті World Economic Outlook представив аналіз поточного стану та прогнози на майбутнє демографічної ситуації в Україні. Згідно з дослідженням, після значного скорочення чисельності населення останніми роками є підстави очікувати на початок зворотного процесу - повернення біженців до країни у 2024 році. Про це повідомляє "РБК-Україна".

У 2021 році населення України було оцінено у 41 мільйон осіб. До 2022 року ця кількість зменшилася до 35 мільйонів, а до 2023 року - до 33,2 мільйона. Очікується, що 2024 року чисельність населення злегка збільшиться до 33,4 мільйона та продовжуватиме зростати у наступні роки, досягаючи 36 мільйонів до 2028 року.

За даними Агентства ООН у справах біженців, на березень 2024 року кількість українських біженців у світі становить 6,486 мільйона з основною масою в Європі 5,983 мільйона. Національний банк України зазначає, що за 2023 рік кількість біженців збільшилася на 200 тисяч осіб. З урахуванням тривалих безпекових ризиків прогнозується, що у 2024 році відтік мігрантів становитиме близько 100 тисяч осіб, проте з поліпшенням ситуації у 2025 році очікується повернення приблизно 400 тисяч громадян.

Демографічні зміни в Україні відображають складні процеси, що відбуваються у світі. Повернення біженців і відновлення населення стануть ключовими факторами у подальшому розвитку країни, що потребують уваги та підтримки як на національному, так і на міжнародному рівні.

Нагадаємо, працевлаштовані у Чехії українські біженці поповнили скарбницю держави майже на ту саму суму, яку влада виплатила їм за два роки повномасштабної війни.

Останні новини