8 травня 2024, 15:30

В американських спецслужб новий помічник: Microsoft реалізувала інноваційну модель ШІ на базі GPT-4

Корпорація Microsoft реалізувала інноваційну модель штучного інтелекту на базі GPT-4, призначену для роботи в інтересах американських спецслужб

В американських спецслужб новий помічник: Microsoft реалізувала інноваційну модель ШІ на базі GPT-4

Корпорація Microsoft реалізувала інноваційну модель штучного інтелекту на базі GPT-4, призначену для аналітичної роботи в інтересах американських спецслужб.

Відмінною особливістю цієї моделі є її здатність до автономної роботи без підключення до Всесвітньої павутини, як зазначає видання Ars Technica.

Це перший прецедент інтеграції мовної моделі Microsoft в умовах підвищеної безпеки, що забезпечує аналіз конфіденційних даних з гарантією їх збереження.

Новаторська модель, якій поки що не присвоєно ім'я, задовольняє критерії спецслужб щодо використання генеративних ШІ-систем для роботи з секретною інформацією, знижуючи тим самим ймовірність витоку та ризик несанкціонованого доступу.

Вільям Чаппелл, який обіймає посаду технічного директора у Microsoft зі стратегічних напрямків і технологій, повідомив, що розроблення цієї системи тривала 18 місяців і містила адаптацію потужностей суперкомп'ютера для потреб ШІ.

Створений спеціально GPT-4, призначений для оброблення користувацьких даних, функціонує у режимі відсутності інтернет-з'єднання. Чаппелл підкреслив, що це приклад використання ШІ в ізольованому мережевому середовищі, доступ до якого суворо обмежений представниками владних структур США.

GPT-4, розроблений OpenAI, є однією з найбільших мовних моделей. Незважаючи на це, під час аналізу критично значущих даних існує ризик генерації недостовірної інформації.

Штучні нейронні мережі, навчені на статистичних даних, не можуть замінити фактичні бази даних і потребують додаткового підтвердження інформації через зовнішні джерела, включно з технологіями пошуку, для забезпечення достовірності відомостей.

Нагадаємо, Велика Британія, США, ЄС, Австралія та Китай підписали першу декларацію про регламентацію правил роботи зі штучним інтелектом.

Раніше астрофізик Гокінг попереджав, що штучний інтелект може знищити людство.

Автор: Светлана Романенко

Останні новини