10 травня 2024, 10:01

Магнітна буря рівня G2–G3 очікується вже сьогодні – метеозалежним необхідно вчасно підготуватися

У п'ятницю і суботу, 10–11 травня, очікується магнітна буря G2–G3, тому метеозалежним важливо вчасно підготуватися до сонячного шторму.

Магнітна буря рівня G2–G3 очікується вже сьогодні – метеозалежним необхідно вчасно підготуватися

У п'ятницю та суботу, 10-11 травня, очікується магнітна буря G2-G3, тому метеозалежним людям важливо вчасно підготуватися до сонячного шторму.

У п'ятницю, 10 травня, метеорологи попереджають про наближення магнітної бурі, спровокованої нещодавньою сонячною активністю. За даними сайту "Метеоагент" очікується, що магнітосфера Землі опиниться під впливом збурень, викликаних сонячним викидом плазми рівня Х1, зафіксованим 8 травня.

Спостереження коронографів підтверджують рух сонячного викиду до Землі з передбачуваним приходом сонячних мас у суботу, 11 травня. Очікується, що магнітна буря досягне сили G2-G3, що може призвести до помірних і сильних геомагнітних збурень. Стан магнітосфери Землі вже збуджено на рівні К-INDEX 5, що належить до високого.

Шкала G, що застосовується для класифікації магнітних бур за рівнем їхнього впливу, надає інформацію про потенційні ефекти:

- G1 (слабкі): можливі поява північного сяйва та мінімальні зміни у роботі електричних мереж;

- G2 (середні): можуть спричиняти коливання в електропостачанні та завдавати шкоди електричним трансформаторам, а також змінювати розташування північного сяйва;

- G3 (інтенсивні): можуть вимагати регулювання електроживлення у мережах і призводити до збоїв у роботі супутникових систем навігації та зв'язку.

Важчі рівні, такі як G4 і G5, можуть призвести до серйозних проблем в енергомережах і супутниковому зв'язку, а також до появи полярних сяйв у незвичайних широтах.

Щоб мінімізувати негативний вплив магнітної бурі, рекомендується більше часу проводити на свіжому повітрі, приділяти увагу легким фізичним вправам і дихальній гімнастиці. Правильне харчування, відмова від шкідливих звичок і достатній відпочинок також допоможуть зміцнити ваше здоров'я у ці дні.

Не забувайте, що сонячна активність мінлива та прогнози можуть коригуватися. Слідкуйте за оновленнями та будьте готові до можливих змін. Турбота про власне здоров'я та благополуччя має бути пріоритетом у період сонячних бур.

Нагадаємо, щоб легше пережити магнітні бурі, потрібно знати дати їхнього прояву, запастися необхідними ліками та знизити фізичні навантаження.

Автор: Светлана Романенко

Останні новини