23 травня 2024, 14:47

Рідкісне "космічне шоу" на початку літа: коли можна буде спостерігати в Україні

На початку літа 2024 року очікується воістину грандіозне космічне явище – вирівнювання шести планет нашої Сонячної системи.

Рідкісне "космічне шоу" на початку літа: коли можна буде спостерігати в Україні

На початку літа 2024 року очікується воістину грандіозне космічне явище - вирівнювання шести планет нашої Сонячної системи. 3 червня шість небесних тіл розташуються на одній лінії у нічному небі, надаючи жителям Землі рідкісну можливість стати свідками цього чудового видовища та побачити все неозброєним поглядом.

Рано-вранці над східним горизонтом вишикуються Меркурій, Венера, Марс, Юпітер, а також Уран і Нептун. Чотири яскраві планети буде чітко видно неозброєним оком, тоді як для спостереження за Ураном і Нептуном знадобляться допоміжні оптичні прилади на кшталт біноклів або телескопів.


Астрономи ніколи не використовують вираз "парад планет". Вчені називають це дивовижне явище "вирівнювання". Але, навіть незважаючи на назву "вирівнювання", планети вишикуються не в ідеальну лінію. Відстані між ними варіюватимуться до кількох десятків градусів. Проте шеренга яскравих планет на небі обіцяє стати справжнім видовищем.

Неймовірне астрономічне явище можна буде спостерігати практично з будь-якої точки світу у ранкові години. Однак ідеальна дата для спостереження вирівнювання залежить від особливості місця розташування. Наприклад, для жителів Центральної України найбільш підходящим часом спостереження буде вечір 4 червня.

Важливо зазначити, що високі будівлі або гори поруч можуть закрити огляд планет. Вирівнювання не обмежується одним днем, тож якщо погода не буде сприятливою, можна спробувати поспостерігати за феноменом і кілька наступних днів.

Нагадаємо, NASA вдалося візуалізувати те, що чекає на будь-які об'єкти у разі їхнього потрапляння у Чорну діру.

Автор: Светлана Романенко

Останні новини