27 травня 2024, 17:50

"Скрізь струмки можуть стати помаранчевими..." – учені б'ють на сполох через природну аномалію на Алясці

Протягом останніх десяти років водойми у віддалених районах Аляски змінюють колір із чисто-блакитного на іржаво-помаранчевий – учені вважають, що на Землі може погіршитися якість води.

"Скрізь струмки можуть стати помаранчевими..." – учені б'ють на сполох через природну аномалію на Алясці

Протягом останніх десяти років водойми у віддалених районах Аляски змінюють колір з чисто-блакитного на іржаво-помаранчевий. Вчені вважають, що причиною цього є зміна клімату.

Дослідники відстежили цю тенденцію після аналізу супутникових знімків починаючи з 1985 року, повідомляє ScienceAlert.

Результати дослідження були опубліковані у науковому журналі Communications Earth & Environment.

Перші зміни у забарвленні вод віддалених потоків на полярному гірському хребті Брукс в Алясці було виявлено 2018 року.

"Є місця, де води річок схожі за кольором майже на суміш апельсинового соку та молока. Ці помаранчеві потоки можуть створювати проблеми через свою токсичність, а також заважати міграції риб до місць нересту", - каже еколог Національної паркової служби США Джон О'Доннел Пулен.

Команда вчених використовувала загальнодоступні звіти, супутникові зображення та зразки води, щоб з'ясувати причину різких змін.

Деякі зразки води показали високі концентрації заліза й інших токсичних металів, таких як цинк, мідь, нікель і свинець, як порівняти з найближчими водоймами, що мали звичайний вигляд.

У деяких випадках ці речовини настільки забруднювали воду, що звичайна кислотність з рівня 8 одиниць збільшувалася до 2,3 (менше число відповідає більшій кислотності).


Вивчення супутникових знімків, показало, що зміна у кольорі води з часом збігається з потеплінням і збільшенням кількості снігопадів.

"Наша робоча гіпотеза полягає у тому, що танення вічної мерзлоти дає змогу воді проникати глибше та взаємодіяти з мінералами, які були заблоковані протягом тисячоліть", - пояснює Пулен.

На думку вчених, постійне потепління, що змушує Арктику нагріватися майже вчетверо швидше, ніж інші частини планети, призводить до танення замерзлої землі. Зрештою це посилює активність бактерій і витісняє їх у водойми, що відбивається на кольорі води.

Така зміна хімічного складу води через дренаж кислотних порід загрожує не тільки дикій природі, а й місцевим жителям, які використовують ці струмки для отримання питної води та рибного лову.

Науковці продовжують дослідження, щоб зрозуміти ширші екологічні наслідки для регіону та з'ясувати, коли та де отруйно-помаранчева пляма завдасть нового удару.

"Це має безліч наслідків, - пояснює О'Доннел. - У міру подальшого потепління клімату ми очікуємо, що вічна мерзлота продовжить танути, тож скрізь, де є такі мінерали, струмки можуть стати помаранчевими та погіршитися якість води".

Автор: Светлана Романенко

Останні новини