11 червня 2024, 11:24

Учені США виявили на Марсі загадкову діру: можливо, це вхід до печер, які слугуватимуть колонізації

Американські дослідники виявили незвичайний отвір в області Арсіа Монс на Марсі, який, можливо, веде до великої мережі підземних печер.

Учені США виявили на Марсі загадкову діру: можливо, це вхід до печер, які слугуватимуть колонізації

Загадковий отвір, виявлений на поверхні Марса, може виявитися важливим елементом у планах колонізації планети. Згідно зі звітами, орбітальний зонд Mars Reconnaissance Orbiter, що належить NASA, зафіксував зображення цієї діри завширшки у кілька метрів.

Про це пише independent.co.uk.

"Такі ями можуть вказувати на відносно недавню тектонічну або вулканічну активність. Пов'язані з ними печери можуть бути метою для майбутніх досліджень за допомогою роботів", - зазначили вчені з Університету Арізони після аналізу знімків.

Виявлений отвір розташований біля вулкана, що дрімає, у районі Арсіа Монс, який є частиною вулканічної рівнини, що простягається на тисячі кілометрів. Цей район виділяється на тлі решти марсіанської поверхні, підносячись у середньому на 10 км.

Дослідники розглядають можливість того, що подібні відкриті ділянки на поверхні Марса можуть бути входами у лавові тунелі, які були сформовані під час вулканічних процесів на планеті. Коли лава остигала, її зовнішній шар застигав, залишаючи за собою порожнисті трубоподібні формації.

Вчені вважають, що ці печерні системи, що виникли внаслідок обвалення лавових каналів, можуть служити притулком для космонавтів у майбутньому.

На іншому знімку можна побачити освітлену частину загадкового прорізу Арсіа Монс, що наштовхує на думку про вертикальну шахту, а не вхід до печери. Подібні отвори було виявлено на Землі, зокрема поблизу гавайських вулканів, і вони не мали зв'язку з печерними системами чи лавовими трубами.

Нагадаємо, NASA вдалося візуалізувати те, що чекає на будь-які об'єкти у разі їхнього потрапляння до Чорної діри.

Раніше повідомлялося, що марсохід Perservance зробив знімки коптера Ingenuity на Марсі, який нещодавно завершив свою місію через аварійну посадку після збою у системі візуальної навігації.

Автор: Светлана Романенко

Останні новини