1 липня 2024, 11:42

У Китаї тестовий пуск ракети вийшов з-під контролю, спричинивши потужний вибух і пожежу, – очевидці були приголомшені

У Китаї тестовий пуск ракети вийшов з-під контролю, стався вибух і пожежа – подія викликала шок у місцевих жителів і фахівців.

У Китаї тестовий пуск ракети вийшов з-під контролю, спричинивши потужний вибух і пожежу, – очевидці були приголомшені

У Китаї під час наземних випробувань першого ступеня ракети-носія Tianlong-3 стався надзвичайний інцидент, який міг призвести до численних жертв. Про це повідомляє видання SpaceNews.

Компанія Space Pioneer проводила тестове випробування першого ступеня ракети на полігоні в окрузі Гун'ї у провінції Хенань. Під час таких тестів зазвичай використовують потужні притисливі затискачі й інші конструкції для надійної фіксації ракети, щоб запобігти її зльоту.

Однак у цьому випадку сталося неймовірне: після успішного запуску двигунів перший ступінь зірвався з кріплень і почав нестримно набирати висоту. Приголомшені очевидці з околиць Гун'ї спостерігали, як гігантська ракета здіймається у небо.

Через 50 секунд польоту двигуни зупинилися та перший ступінь, все ще заповнений паливом, почав стрімке падіння. Ракета врізалася у землю за 1,5 км від випробувального майданчика, спричинивши потужний вибух і загоряння.

На щастя, як повідомили місцеві рятувальні служби, ніхто не постраждав, а уламки ракети впали на безлюдній території, проте інцидент міг мати набагато трагічніші наслідки, якби траєкторія падіння була іншою.

Space Pioneer заявила, що аналізує причини аварії та відновить випробування нового обладнання якнайшвидше, однак випадок, безумовно, буде серйозним ударом по репутації компанії та загалом китайської комерційної космічної галузі.

За даними Reuters, хоча падіння уламків ракет після запусків у Китаї не рідкість, така ситуація, коли ракета, що перебуває у розробленні, незаплановано злітає з полігону, є вкрай незвичайною.

Space Pioneer заявляє, що характеристики Tianlong-3 можна порівняти з ракетою Falcon 9, які виробляє SpaceX, вона також є двоступеневою.

Нагадаємо, замість того щоб називати речі своїми іменами, Пекін відмовляється називати вторгнення РФ в Україну війною.

Автор: Светлана Романенко

Останні новини