17 липня 2024, 09:52

Сенсаційне відкриття італійських учених: на Місяці можуть оселитися люди

Учені італійського Університету Тренто виявили печеру на Місяці, яка може бути ідеальним місцем для облаштування там науково-дослідної бази

Сенсаційне відкриття італійських учених: на Місяці можуть оселитися люди

Протягом десятиліть учені вивчали Місяць, мріючи виявити на його поверхні відповідне місце для будівництва бази, щоб там могли жити люди. Схоже, пошуки увінчалися успіхом. У самому серці Моря Спокою, де понад півстоліття тому людина вперше ступила на місячну поверхню, було знайдено печеру, яка може послужити наміченій меті: почати колонізацію Місяця.

Вчені Лоренцо Бруццоне та Леонард Каррер з італійського університету Тренто представили результати своїх досліджень у журналі Nature Astronomy.

Відкриття буде новим етапом для освоєння супутника Землі, оскільки астронавти отримають укриття від смертоносного космічного випромінювання та коливань екстремальних температур у природному підземному притулку.

Виявлена печера, що утворилася мільйони або навіть мільярди років тому із застиглої лави, простягається на десятки метрів завдовжки та завширшки, пропонуючи потенційно величезний життєвий простір. Однак поруч поки що не виявили водяного льоду, який необхідний для видобутку води, кисню та створення ракетного палива. Вона розташована на південному полюсі Місяця, а печера - біля екватора.

Учені переконані, що на Місяці мають бути й інші подібні утворення, ймовірно, навіть біля життєво важливих запасів водяного льоду біля полюсів.

Вражаюча знахідка не тільки вселяє надію на можливість людської присутності на Місяці, а й відкриває завісу над таємницями його далекого геологічного минулого. Незаймані породи у печерах можуть пролити світло на формування й еволюцію супутника Землі.

Нагадаємо, науковці США виявили на Марсі загадкову діру: можливо, це вхід до печер, які послужать колонізації.

Раніше NASA вдалося візуалізувати трансформацію об'єктів у разі їх потрапляння у Чорну діру.

Автор: Светлана Романенко

Останні новини