5 серпня 2024, 13:09

В Україні тестують розроблений у Німеччині новий дрон HCX, що протидіє радіоперешкодам

В Україні проходять випробування дрону HCX від компанії HIGHCAT, який має унікальну здатність ігнорувати радіоперешкоди та ховатися від виявлення.

В Україні тестують розроблений у Німеччині новий дрон HCX, що протидіє радіоперешкодам

В Україні проходять випробування нового дрону HCX від німецької компанії HIGHCAT, який має унікальну здатність ігнорувати радіоперешкоди та ховатися від виявлення. Основною відмінністю цього пристрою є використання оптоволоконного кабелю для зв'язку з оператором, що робить його несприйнятливим до радіочастотних перешкод. Про це повідомляє Forbes.

4 серпня 2024 року в Україні показали новий дрон HCX, який вирішує проблему з радіоперешкодами, які повсюдно застосовуються для придушення дронів. Радіоперешкоди знищують до 75% безпілотників, це спонукало до розроблення та впровадження дронів з оптоволоконним кабелем, які не лише передають дані, а й приховують своє місцезнаходження.

HCX, розроблений у Німеччині, дозволяє використовувати оптоволоконний кабель під час польоту, забезпечуючи високошвидкісну передачу даних. Це дозволяє уникати впливу радіоперешкод і приховувати розташування як оператора, так і самого дрону. Кабель чинить мінімальний опір, важить близько 250 грамів і має дальність польоту до 20 кілометрів.

Розробка, спрямована на підтримку військових операцій, потребує високої надійності у роботі з волоконною оптикою. Проблеми з розмотуванням кабелю та його стійкістю до механічних пошкоджень вирішуються завдяки спеціально обробленим котушкам та особливій техніці намотування.

До HCX аналогічні технології застосовувалися у проекті DARPA й у російських прототипах дронів, проте HCX є просунутою версією, здатною функціонувати у складних бойових умовах.

Нагадаємо, українські дрони вразили стратегічний бомбардувальник РФ за 1800 км від кордону.

Раніше повідомлялося, що українські розробники почали створення штучного інтелекту, який зможе керувати роєм безпілотників і обходити російські глушилки.

Автор: Светлана Романенко

Останні новини