29 серпня 2024, 17:38

Google розробив модель на основі штучного інтелекту для визначення захворювань кашлю

Компанія Google представила модель штучного інтелекту HeAR, яка здатна виявляти ранні ознаки захворювань, аналізуючи звуки кашлю.

Google розробив модель на основі штучного інтелекту для визначення захворювань кашлю

Компанія Google представила інноваційну модель штучного інтелекту Health Acoustic Representations (HeAR), здатну виявити ранні ознаки захворювань звуків кашлю. У компанії стверджують, що HeAR може суттєво змінити медичну діагностику, запропонувавши нові можливості для аналізу звукових даних і діагностики захворювань. Про це повідомляє Google Blog.

Модель HeAR була розроблена на основі об'ємного набору даних, що містить 300 мільйонів різних аудіозаписів, з них 100 мільйонів є записами кашлю, що дозволяє системі знаходити певні закономірності у звуках, що вказують на можливі захворювання. Завдяки цим HeAR може ефективно виявляти ознаки хвороб, таких як туберкульоз, шляхом аналізу звукових характеристик кашлю.

Туберкульоз залишається однією з основних проблем охорони здоров'я, оскільки мільйони випадків залишаються не діагностованими через відсутність доступу до медичних послуг. Як зазначає Google, HeAR має потенціал значного впливу на діагностику та лікування, роблячи процес більш доступним і точним.

HeAR допомагає у розширенні можливостей біокустичних моделей і може відігравати важливу роль у покращенні діагностики та моніторингу захворювань на глобальному рівні.

"Кожен пропущений випадок туберкульозу - це трагедія; кожне пізніше діагностування - горе, - говорить Суджай Какармат, менеджер продукту у Google Research, який працює над HeAR. - Акустичні біомаркери можуть кардинально змінити цю ситуацію".

За допомогою таких інноваційних рішень діагностика та моніторинг захворювань є більш доступними та ефективними.

Раніше Dialog.UA повідомляв, що певний стан вух свідчить про ризик чи наявність серйозних захворювань.

Автор: Светлана Романенко

Останні новини