18 вересня 2024, 16:01

Може спричинити катастрофу: ймовірність падіння астероїда Апофіса на Землю виявилася досить високою – астрофізик

Орбіту астероїда Апофіса, який пройде недалеко від Землі 2029 року, може змінити навіть невеликий космічний камінь, що призведе до глобальної катастрофи.

Може спричинити катастрофу: ймовірність падіння астероїда Апофіса на Землю виявилася досить високою – астрофізик

Імовірність зіткнення астероїда Апофіса із Землею у 2029 році виявилася набагато вищою, ніж передбачалося раніше.

Про це пише наукове видання Phys.org, посилаючись на нову модель астрофізика Пола Вігерта з університету Західного Онтаріо.

Він досліджував можливості зіткнення Апофіса, який являє собою космічну скелю діаметром 340 метрів, з більш дрібним космічним об'єктом розміром від півметра до чотирьох метрів. Науковець розрахував кількість таких тіл поблизу Землі за тими, що щороку згорають у нашій атмосфері. Зіткнення Апофіса з одним із них може призвести до зміни орбіти астероїда та його падіння на Землю. Це спричинить глобальну катастрофу, зокрема призведе до зміни клімату. Крім того, у разі падіння на сушу Апофіс може знищити один із найбільших мегаполісів.

Небезпечний астероїд, виявлений 2004 року, має пройти від Землі у 2029, 2036 і 2068 роках на відстані 32 кілометрів. Це у 10 разів ближче, ніж від нашої планети знаходиться Місяць. Якщо раніше вчені оцінювали шанси зіткнення як один до мільярда, то Вігерт стверджує, що ця ймовірність набагато більша, а саме, один до мільйона.

Як раніше повідомляв Dialog.UA, астероїд Бенну, що несе катастрофічну загрозу для Землі, стрімко наближається до планети.

Автор: Михаил Бутко

Останні новини