23 листопада 2021, 07:21

У РФ резонанс через перше бойове застосування ПТРК "Джавелін" у бою проти російських окупаційних військ

Бойове застосування ЗСУ ПТРК "Джавелін" проти російських окупаційних військ викликало широкий резонанс у РФ.

У РФ резонанс через перше бойове застосування ПТРК "Джавелін" у бою проти російських окупаційних військ

Інформація про перше бойове застосування українськими військовими ПТРК "Джавелін" проти російських окупаційних військ викликала широкий резонанс у російських ЗМІ. Великі російські видання, включно зі ЗМІ, підконтрольними Кремлю, звернули увагу на заяву, зроблену в ході інтерв'ю керівника ГУР Міноборони України Кирила Буданова.

Головний редактор американського видання Military Times Говард Олтмен отримав інформацію від Буданова, після чого на своїй сторінці у соціальній мережі Twitter повідомив про бойове застосування ЗСУ ПТРК "Джавелін".

Цікавою є реакція російських журналістів, військових кореспондентів і найманців ОРДЛО, для яких інформація про застосування нової зброї ЗСУ стала справжнім сюрпризом.

Московське видання "Комсомольськая правда" зазначає, що Україна отримала ПТРК із США у 2018 році, а у вересні вже застосувала проти російських окупаційних військ ударні безпілотники Bayraktar TB2.

Російське видання "Военное обозрение" звинуватило Україну у порушенні Мінських угод, оскільки ЗСУ нібито не мають права застосовувати "Джавеліни" проти російських окупаційних військ на Донбасі. Журналісти видання вимагають реакції з боку Сполучених Штатів.

"Российская газета" (видання уряду Російської Федерації, офіційний публікатор документів) повідомила про удар "Джавелінами" та зазначає, що протягом кількох останніх років Україна отримала не один десяток одиниць ПТРК і сотні ракет до них. Журналісти видання зазначають, що нещодавно затверджена допомога США Україні у розмірі 60 мільйонів доларів також включає постачання комплексів Javelin.

Зауважимо, що російські найманці на окупованій частині Донбасу вирішили заперечувати застосування "Джавелінів", оскільки підтвердження інформації завдасть важкого удару по морально-психологічному стану російських найманців на передовій.

Після застосування ударного дрона Bayraktar позиції російських окупаційних військ зазнають психологічного тиску, адже безпілотник у будь-який момент може завдати удару при спробі відкрити вогонь по українських позиціях.

У коментарі "Комсомольськой правде" член окупаційної адміністрації Родіон Мірошник заявив, що танки "ДНР" і "ЛНР" знаходяться на недосяжній для Javelin глибині оборони.

На його думку, Україна залякує російських військових і найманців на окупованій частині Донбасу.

Раніше Олтмен зазначив, що отримав відомості про перше бойове застосування українськими військовими "Джавелінів" від керівника Головного управління розвідки Міноборони України Кирила Буданова, з яким напередодні записав інтерв'ю під час візиту українського розвідника до Сполучених Штатів.

Глава Кремля Володимир Путін обурений застосуванням українською армією ударних безпілотників Bayraktar TB2 по позиціях російських найманців на окупованій частині Донбасу.

Ризик нового військового вторгнення Росії в Україну вкрай високий, вважає американська розвідка. Кремль може спробувати захопити нові території України. Про це повідомило найвпливовіше американське видання The New York Times. За даними джерел у США та ЄС, розвідка закликає до "економічних і військових заходів", які допоможуть утримати Кремль від необачного кроку. У США серйозно ставляться до нової концентрації військ на українському кордоні. Там вважають, що у Кремлі ще не ухвалили остаточного рішення про нову агресію, але такий варіант цілком можливий.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини