14 січня 2022, 13:55

Хакерські атаки на держсайти продовжилися – експерт вказав на "російський слід"

Ситуація зі зломом в Україні ресурсів держорганів вже є кібертероризмом, оскільки містить елементи залякування.

Хакерські атаки на держсайти продовжилися – експерт вказав на "російський слід"

Масова кібератака, яка розпочалася в Україні у ніч на п'ятницю, 14 січня, пов'язана з тим, що Росія не отримала належних сигналів від світу (на переговорах із США щодо безпеки).

Хакери продовжують зломи. Наразі ще не працює сайт Вищого антикорупційного суду (ВАКС), а також Єдиний реєстр судових рішень, заблокований доступ до сайту Офісу Генпрокурора та порталу Судова влада.

При цьому вже почав працювати сайт Мінспорту. Низка інших ресурсів, як і раніше, "лежить".

Свою думку про те, що відбувається, висловив заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко.

Він переконаний, що у такий спосіб РФ продовжує загострювати ситуацію в Україні та намагається посварити нас із сусідами (Польщею).

"Серед мов, використаних у посланні,  польська. Не думаю, що у когось виникне сумнів, що це точно робили не поляки: воно їм не потрібно. Можливо, це невдала спроба перенести відповідальність, але я б розглядав це і як натяк на наступну країну, яка страждатиме від кібератак  Польща", - цитує експерта "Укрінформ".

Петренко попереджає, що подібна ситуація незабаром може повторитися у Польщі. Використовуючи заклики українською мовою, РФ спробує "вбити клин" у відносини між українцями та поляками.

На його думку, хакерськими атаками росіяни, з одного боку, підвищують ставки на переговорах, а з іншого боку – показують українцям нібито нездатність держави їх захистити в інтернет-просторі.

Раніше повідомлялося, що на деяких ресурсах кіберзлочинці опублікували послання трьома мовами: українською, російською та польською. Хакери запевняють, що так нібито мстять українському народу "за Волинь, ОУН УПА, Галичину, Полісся".

Пізніше у СБУ прокоментували ситуацію, зазначивши, що подальше поширення хвилі атак хакерів на українські сайти зупинено.

Автор: Марина Журавлева

Останні новини