10 жовтня 2022, 08:45

Позбавити Путіна "енергетичної зброї", або як Україна впорається і без транзиту російського газу

Навіть якщо РФ припинить транзит газу територією України, Київ зможе забезпечити себе "блакитним паливом", упевнені аналітики з Аtlantiс Сouncil.

Позбавити Путіна "енергетичної зброї", або як Україна впорається і без транзиту російського газу

З 2015 року "Нафтогаз" не закуповує у РФ природного газу, а якщо переналаштувати ГТС України, то можна без проблем експортувати "блакитне паливо" з країн ЄС. Такого висновку дійшли експерти з Аtlantiс Сouncil, детально проаналізувавши ситуацію в Україні з 2015 року.

ГТС України використовується лише для транспортування газу з РФ до ЄС. Однак після модернізації газопроводу щорічно Україна може імпортувати до 20 млрд кубометрів "блакитного палива" з країн ЄС.

Експерти заявляють, що з початку війни в Україні великі труднощі були не у відсутності доступу до імпортних потужностей, а до фінансування. ЄБРР і Канада готові запропонувати Україні фінансову допомогу у розмірі 1 млрд євро, але цієї суми недостатньо для закупівлі газу у великих обсягах. Однак за умов війни споживання "блакитного палива" в Україні різко знизилося і цих обсягів має вистачити.

Не варто також забувати, що попри війну Україні вдається експортувати до Молдови, Словаччини, Угорщини та Румунії надлишки електроенергії.

З 1 жовтня Болгарія та Греція розпочали експорт газу через забутий газопровід IGB. Саме цією трубою до країн південно-східної Європи надходитиме газ з Азербайджану. При цьому далі "блакитне паливо" може йти до України.

З 1 жовтня Польща стала закуповувати газ у Норвегії через трубопровід Baltic Pipe.

Раніше ми повідомляли, що у РФ продовжують залякувати ЄС відсутністю газу та подорожчанням ЗПГ, який постачатиметься з Азії.

Нагадаємо, за підсумками 9 місяців 2022 року країни ЄС майже вп'ятеро скоротили постачання "блакитного палива" з Росії.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!!

Автор: Дмитрий Мироненко

Останні новини