21 листопада 2022, 19:10

Саудівська Аравія завдасть удару по Росії: під загрозою угода ОПЕК+ з видобутку нафти

Саудити готові подолати розбіжності з Вашингтоном і наростити видобуток сировини.

Саудівська Аравія завдасть удару по Росії: під загрозою угода ОПЕК+ з видобутку нафти

Картельна змова країн ОПЕК+ щодо скорочення видобутку "чорного золота" під загрозою зриву: Саудівська Аравія має намір вийти з цієї угоди напередодні обмежень на російську нафту, пише WSJ.

Росія, відчуваючи, що через агресію в Україні може втратити нафтові надприбутки, вирішила домовитися з ОПЕК про скорочення видобутку, це загрожувало різким збільшенням цін.

Однак зараз Саудівська Аравія та представники інших країн-членів картелю ОПЕК хочуть якраз навпаки наростити видобуток, що, як пишуть автори видання, "може допомогти подолати розбіжності з адміністрацією Байдена та зберегти потік енергії на тлі нових спроб притупити російську нафтову промисловість через війну в Україні".

За словами джерела WSJ серед делегації Ер-Ріяда, збільшення видобутку до 500 тисяч барелів на добу зараз обговорюють неофіційно, але планують порушити це питання на засіданні ОПЕК+ 4 грудня. 

Цей крок буде зроблено за день до того (5 грудня), як Європейський союз і G7 накладуть обмежувальні заходи на російську нафту, "що може вивести її поставки з ринку".

Підкреслюється, що будь-яке збільшення видобутку нафти означатиме часткове скасування того самого неоднозначного рішення про скорочення видобутку на 2 млн барелів на день, ухваленого у жовтні на останньому засіданні ОПЕК+.

Нагадаємо, у жовтні країни ОПЕК+ ухвалили рішення збільшити видобуток нафти з листопада поточного року.

Президент США Байден назвав такий крок "недалекоглядним", згадавши агресію Росії щодо України.

До речі, ціни на нафту обвалилися, осоромивши таким чином прогноз Путіна.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Святослав Рыбальченко

Останні новини