22 листопада 2022, 13:52

"На підході крах усієї нафтової галузі РФ", – Несміян про обвал фундаметальної сфери російської промисловості

Після краху "Газпрому" на черзі для Москви назріває крах усієї російської нафтової галузі, зазначає експерт.

"На підході крах усієї нафтової галузі РФ", – Несміян про обвал фундаметальної сфери російської промисловості

Напередодні введення нафтового ембарго на російську нафту 5 грудня Москва продовжує робити заяви, що Росія може бути змушена скоротити видобуток нафти через новий пакет санкцій, який містить "стелю цін" і заборону на страхування танкерних перевезень, повідомив віце-прем'єр РФ Новак.

Коментуючи перспективи російської нафтової промисловості, економічний аналітик і блогер Анатолій Несміян зазначає, що на неї незабаром може чекати крах.

Після скорочення видобутку Росія більше ніколи не зможе повернутися до колишніх обсягів.

"Прийняття такої "стелі" буде прямою капітуляцією. У практичній площині для Росії це означає різке скорочення видобутку нафти. Оціночно називають обсяги в 1,5 млн барелів на добу, на піку вони можуть дійти і до 2 млн", - зазначив він.

Проблеми скорочення видобутку у РФ добре відомі експертам, оскільки російські свердловини сильно обводнені, та навіть тимчасове закриття за фактом означатиме припинення видобутку на них назавжди. Західні нафтосервісні компанії з РФ уже не працюють, своїх технологій у Москви немає.

"Заливати нафту у сховища? Так немає стільки обсягів, та й скільки лити: рік, два, п'ять? Поворот на Схід - це пропагандистський міф, у якому правди від сили відсотків 5", - пише він.

Збільшувати поставки в Азію у РФ також немає можливості. Більше того, вже є повідомлення, що азіатські країни призупиняють закупівлю російської нафти, уточнюючи механізм можливих наслідків: Китай призупиняє "деякі закупівлі" російської нафти, очікуючи введення цінової стелі, повідомив сьогодні Bloomberg.

"Значить після краху "Газпрому" на черзі крах усієї нафтової галузі. Низка компаній буде змушена закриватися або продаватися більшим. Ну і дірка у бюджеті. Уже є орієнтовні підрахунки: вона становитиме щонайменше 3 трлн рублів, а може, і всі 4,5. Заповнити такі втрати просто нічим: податковий прес і без того видавив усе насухо, можливі лише прямі вилучення (скажімо, заморожування вкладів населення) або банальне друкування грошей, що, зрозуміло, теж не айс", - підкреслив він.

За словами Несміяна, "ідеальний шторм" для Росії у такій ситуації можна очікувати приблизно до весни, тоді всі зібрані негативні фактори почнуть резонувати в одну велику хвилю.

Нагадаємо, у жовтні країни ОПЕК+ ухвалили рішення збільшити видобуток нафти з листопада поточного року.
До речі, ціни на нафту обвалилися, осоромивши таким чином прогноз Путіна.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини