28 листопада 2022, 10:08

"Це не в їхніх інтересах", – Мінфін США спростував погрози Кремля

У Мінфіні США заявили, що Москва не припинить постачання прихильникам стелі цін на нафту, зазначає Financial Times.

"Це не в їхніх інтересах", – Мінфін США спростував погрози Кремля

Росія продовжить продавати нафту країнам, які запроваджують стелю цін на нафту, незважаючи на погрози та заяви Кремля про зворотне. Про це виданню Financial Times розповів високопоставлений чиновник Мінфіну США.

За його словами, Москва не піде на таке істотне скорочення експорту, оскільки це вимагатиме зниження видобутку на рівні, здатному завдати довгострокової шкоди російським нафтовим родовищам.

"У нас немає підстав очікувати, що вони це зроблять, тому що зрештою це не в їхніх інтересах", - сказав співрозмовник FT.

Зі свого боку, головний стратег із сировинних товарів Morgan Stanley Мартін Ратс вважає, що Москва може дійсно скоротити експорт нафти. Він нагадав, що раніше Росія відмовилася продавати газ усім, хто не готовий платити за нього у рублях.

Однак економіка Росії залежить від торгівлі нафтою набагато більшою мірою, ніж від газових доходів.

Аналітики Bernstein заявили виданню, що стеля цін може спровокувати зростання цін на нафту. Вони заявили, що ситуація з російською нафтою матиме "значний вплив" на нафтові ринки наступного року. На думку експертів, уже наступного року ціни на нафту можуть зрости приблизно до 120 доларів за барель.

У найбільшому нафтотрейдері Vitol газеті заявили, що через ембарго та стелю цін російський експорт може скоротитися на 1 млн барелів на добу, що становить приблизно 20% від обсягу, який поставляється морем.

Росії може знадобитися до 100 додаткових суден, готових працювати без західної страховки, щоб її нафта перетікала за кордон. Це рівень, який, на їхню думку, Росії буде важко забезпечити, навіть якщо вона зможе використовувати так званий "темний флот" танкерів, що використовуються країнами, які перебувають під санкціями, такими як Іран.

У вересні країни G7 погодили введення цінової стелі для нафти з Росії. У грудні також набуває чинності часткове ембарго Євросоюзу, яке заборонить поставки російської нафти морем.

Російська влада (востаннє віцепрем'єр Росії Новак 21 листопада) заявляла, що Москва не планує постачати нафту та нафтопродукти до країн, які введуть цінову стелю. Замість цього Росія спрямує паливо в інші країни або скоротить видобуток, уточнював він.

Нагадаємо, Євросоюз відклав до понеділка обговорення граничної ціни на російську нафту.

Раніше в Офісі президента України заявили, що гранична ціна на "чорне золото" з РФ має бути встановлена на рівні 10-20 доларів за барель.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини