5 січня 2023, 15:02

"Поки що стратегія Росії не працює", – The Wall Street Journal про провал нового плану РФ щодо України

Стратегія Росії підірвати військову та фінансову підтримку Києва з боку країн Заходу через високі ціни на газ зазнає краху, чому сприяє рекордно тепла погода в Європі.

"Поки що стратегія Росії не працює", – The Wall Street Journal про провал нового плану РФ щодо України

Біржові ціни на газ у Європі опустилися нижче $700 за тисячу кубометрів. Падіння ціни пов'язане з рекордно теплим січнем, передає Bloomberg. У Європі очікується на найтепліший січень за останні роки, що послабить енергетичну кризу, яка тиснула на регіон протягом кількох місяців.

Це падіння стало довгоочікуваним сюрпризом для європейських урядів, які виділили сотні мільярдів доларів на захист споживачів і компаній від високих цін на енергоносії. Минулого року Москва припинила постачання газу до Європи, що європейські офіційні особи назвали спробою підірвати військову та фінансову підтримку Києва.

Поки що стратегія Росії не працює, пише The Wall Street Journal.

Хоча холоди та проблеми з трубопровідними поставками все ще можуть призвести до зростання цін, менш дорогий природний газ має допомогти знизити інфляцію у найближчі місяці.

Є й серйозні геополітичні наслідки падіння ціни на газ. М'яка погода призводить до зниження цін на газ і в Європі, що приносить полегшення регіону, який з настанням зими зіткнувся з можливістю віялових відключень електроенергії та зупинок заводів. Вторгнення російської армії в Україну призвело до хаосу на енергетичних ринках, але орієнтовні європейські ціни на природний газ зараз становлять менш як половину того, що було місяць тому, та є нижчими, ніж будь-коли після лютневого вторгнення.

                                Відвідувачі на пляжі у Ніцці, Франція, 3 січня

Тепла погода обмежує попит, як і зусилля Європейського союзу щодо стримування споживання. Але аналітики кажуть, що ціни в Європі можуть знову підскочити, коли континент спробує поповнити запаси на зиму 2023-24 років без великої кількості російського газу.

"Для Європи перша половина місяця може стати однією з найтепліших за останні кілька десятиліть, якщо все піде так, як очікувалося", - сказав Метью Дросс, метеоролог із Maxar.

Тепер питання на ринку у тому, наскільки знизяться ціни.

"Ринок переходить від думки про зимовий дефіцит до очікувань виходу із зими з великою кількістю сховищ, збільшенням виробництва та відмовою від будь-яких нових експортних постачань ЗПГ, - зазначають аналітики. - У всякому разі, ринок виглядає перенасиченим".

Аналітики знижують свої прогнози щодо цін на газ, а також прогнози для виробників, оскільки перші тижні зими проходять без стійких періодів холодної погоди.

Раніше повідомлялося, що Німеччина виявилася здатною повністю впоратися з енергетичною залежністю від РФ: країна відмовилася від російських газу, вугілля та нафти.

Відомо, що Болгарія уклала з Туреччиною договір на постачання газу, це відкрило для неї можливість вільно обирати постачальників СПГ.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини