17 січня 2023, 09:18

Росія хотіла захопити всі трубопроводи Казахстану та Узбекистану, але план провалився

Під приводом "газового союзу" РФ намагалася захопити газотранспортні системи Казахстану й Узбекистану, проте зазнала фіаско.

Росія хотіла захопити всі трубопроводи Казахстану та Узбекистану, але план провалився

У грудні повідомлялося, що Казахстан і Узбекистан принизили Кремль, демонстративно відмовившись від "газового союзу". Москва зазнала важкої дипломатичної поразки, отримавши "ніж у спину" від дружніх країн.

З'ясувалися подробиці провального плану Кремля. Як виявилося, Росія зажадала всі трубопроводи Казахстану й Узбекистану в обмін на "газовий союз" зі згаданими країнами, передає Тelegram-канал "Україна 365".

Як пишуть росЗМІ, численні джерела стверджують, що спочатку Москва пропонувала поставляти свій газ у реверсному порядку через Казахстан трубопроводом Середня Азія - Центр. Узбекистану та Національній газовій компанії Казахстану висунули умову: віддати у владу монополісту "Газпрому" всю свою газотранспортну систему за ринковою вартістю. Обидві країни відкинули ініціативу Кремля.

Крім цього, як зазначають джерела, Москва вимагала "поступитися правами з експорту газу у Китай", щоб "Газпром" замінив узбекистанську "УзГазТрейд" в угоді з КНР. У грудні обидві ці умови "вдалося зняти". Очевидно, що Путін уже не може нікому нічого нав'язувати.

Як стверджує історик Дмитро Чернишевський, крах ідеї російського диктатора Володимира Путіна про створення газового союзу з Узбекистаном і Казахстаном підтверджує, що президента РФ "списали". Справи Росії йдуть ще гірше, ніж очікувалося.

Раніше Казахстан оголосив, що не надаватиме свою територію для обходу санкцій заради газового союзу з Росією, чим зруйнував план Путіна.

Нагадаємо, Казахстан почав більш чітко демонструвати Москві свою самостійність і готовність зайняти її "місце" на втраченому паливному ринку в Європі. Нафта з Казахстану вже пішла до Німеччини.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!!!

Автор: Марина Журавлева

Останні новини