1 березня 2023, 10:59

Доходи Росії від нафти та газу у січні впали, проте найгірше для РФ попереду – Reuters

Доходи Москви від експорту нафти та газу у січні впали майже на 40%, проте падіння буде ще різкішим найближчими місяцями й у середньостроковій перспективі.

Доходи Росії від нафти та газу у січні впали, проте найгірше для РФ попереду – Reuters

Доходи Росії від експорту нафти та газу за підсумками січня впали до $18,5 млрд, порівняно з $30 млрд у січні 2022 року. Падіння склало одразу 38%. Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters із посиланням на аналітичну доповідь, яку склали аналітики Міжнародного енергетичного агентства.

Ба більше, експерти стверджують, що падіння доходів Москви від продажу вуглеводнів буде ще більш різким найближчими місяцями й у середньостроковій перспективі через відсутність доступу до технологій та інвестицій.

Примітно, що, намагаючись приховати глибину обвалу, російська влада розганяє тему нібито "провалу" західних санкцій щодо російського нафтогазового сектора.

Проблема РФ у тому, що метою санкцій і було, і є не створення проблем для нафтогазових компаній Росії, а тиск на російський бюджет з метою позбавлення його доходів. Цієї мети санкції досягли - у січні доходи російського бюджету порівняно із січнем минулого року впали майже на 40%, і падіння триває, якщо дивитися на лютневі дані, пише у своєму Telegram-каналі російський аналітик Анатолій Несміян.

"Якраз санкції ухвалювали люди, які прекрасно розуміють свої завдання: зберегти обсяги нафти на ринку (тобто, забезпечивши поточний баланс цін), але водночас істотно знизивши дохід російського бюджету. І це завдання якраз таки вирішено", - зазначає він.

Експерт зазначає, що створені Заходом умови ембарго та стелі цін на російську нафту позбавляють Москву величезних прибутків, проте російська нафта залишається на ринку та утримує баланс попиту та пропозиції на ринку.

Раніше повідомлялося, що РФ чекає катастрофічне падіння газових доходів.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини