1 березня 2023, 19:29

Фінансист спрогнозував "стелю" зміцнення гривні до долара на готівковому ринку

Готівковий курс гривні продовжує зміцнюватися на тлі відсутності панічних настроїв у суспільстві та якихось значних форс-мажорів.

Фінансист спрогнозував "стелю" зміцнення гривні до долара на готівковому ринку

Готівковий курс гривні у поточному році поступово зміцнюється по відношенню до долара, а в останні кілька днів на ринку стався найбільш істотний стрибок, за підсумками якого американська валюта коштує у середньому 39,3 грн.

Фінансист Сергій Фурса зазначив, що посилення національної валюти відбувається на тлі відсутності панічних настроїв у суспільстві та якихось значних форс-мажорів, передає "ТСН".

За словами фахівця, на сьогодні складно спрогнозувати, як довго триватиме зміцнення гривні, але навряд чи курс національної валюти на готівковому ринку зможе пробити позначку у 36,6 грн, тобто стати сильнішим за курс на міжбанківському ринку. Таким чином, офіційний курс є тією "стелею", вище якої гривня не підскочить, вважає фінансист.

Якихось змін у бік ослаблення національної валюти поки що не передбачається. Суспільство вже протягом тривалого часу не проявляє жодних панічних настроїв, якихось форс-мажорних ситуацій загалом не відбувається. Усе це позитивно впливає на гривню, додав співрозмовник.

Своєю чергою, голова служби продажів казначейських продуктів АТ "Банк Авангард" Юрій Крохмаль у розмові з "24 каналом" виокремив ще кілька причин, що сприяють зміцненню національної валюти:

- фінансова підтримка від західних партнерів і наміри "Великої сімки" виділити Україні близько 39 млрд доларів цього року;

- падіння попиту на готівковий долар після введення депозитів за офіційним курсом;

- старт посівної кампанії, під час якої аграріям потрібно більше гривневої ліквідності.

Фахівець також зазначив, що психологічна стійкість українців і довіра до гривні є важливим фактором, що підсилює національну валюту.

Раніше економіст Олексій Геращенко повідомив, що фінансова допомога від Заходу є ключовим фактором, що допомагає зберігати стабільну обстановку на валютному ринку. За його словами, така ситуація триватиме ще щонайменше рік, оскільки 2023 року партнери не планують знижувати обсяги фінансової підтримки України.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Артем Малиновский

Останні новини