13 березня 2023, 19:42

Космічний скандал: Казахстан заарештував майно "дочки" Роскосмосу

У Казахстані заарештували майно головного оператора російських космодромів – Центру з експлуатації наземної космічної інфраструктури.

Космічний скандал: Казахстан заарештував майно "дочки" Роскосмосу

Казахстан заарештував майно Центру з експлуатації наземної космічної інфраструктури. Причиною несподіваного рішення є велика заборгованість у 13,5 млрд тенге перед АТ "Спільне казахстансько-російське підприємство "Байтерек"".

За даними казахстанських ЗМІ, борг спровокував негативний вплив на навколишнє середовище запущеної ракети "Союз-5".

Наразі російським партнерам "Байтерек" заборонено виводити з країни активи, а керівництво підприємства не може виїхати за межі республіки до закінчення слідства. Дату завершення розслідування поки не вказують.

РФ і Казахстан створили спільне підприємство 2005 року. Партнери декларували перехід до використання екологічно чистих ракет-носіїв, однак РФ вирішила використати договір на свій розсуд.

У Роскосмосі поки не прокоментували арешт свого майна.

Нагадаємо, спроби Роскосмосу підключити німецький орбітальний телескоп eROSITA без дозволу власника матимуть важкі наслідки. Колишнього главу корпорації Рогозіна застерегли від порушення, пригрозивши серйозними санкціями.

Також повідомлялося, що через катастрофічну проблему російського корабля "Союз МС-22" космонавти на МКС не можуть спуститися на Землю. Фахівці Роскосмосу в авральному режимі намагалися домогтися зниження температури, щоб запобігти катаклізму.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Анастасия Югова

Останні новини