28 березня 2023, 12:26

Війна та секретні витрати роз'їдають російський бюджет – Bloomberg

Прискорення витрат на секретні потреби та збройні сили може відображати терміновість, з якою стикається Кремль, підкреслює агентство.

Війна та секретні витрати роз'їдають російський бюджет – Bloomberg

Секретні витрати російського бюджету перевищили 30% - експерти зазначають, що поведінка війни й утримання окупованих територій обертаються важкими наслідками для російських фінансів.

Bloomberg зазначає, що російська влада засекретила третину витрат федерального бюджету за період від початку 2023 року до 24 березня. Це рекордний показник, пишуть журналісти агентства. Невідомими залишаються витрати загалом на 2,4 трильйона рублів.

Згідно з інформацією, опублікованою на порталі "Електронний бюджет", доходи федерального бюджету РФ у цей період становили 3,46 трильйона рублів, а витрати - 7,37 трильйона. За оцінками Bloobmerg, залишається невідомим, як було витрачено третину від цієї суми. Це безпрецедентний рівень секретних витрат.

У 2022 році дефіцит російського бюджету становив 3,3 трильйона рублів за запланованого профіциту у 1,3 трильйона рублів. 2023 рік влада планує завершити з дефіцитом у 2,93 трильйона рублів, проте вже у лютому різниця видатків і доходів перевищила минулорічний дефіцит і запланований на цей рік.

Порівняно з минулим роком за цей же період закрита частина бюджету зросла одразу на 100%. Засекречені витрати стали найзначнішою статтею бюджету РФ, обігнавши соціальні витрати, які посідали перше місце торік.

Агентство припускає, що секретні витрати включають витрати на війну з Україною. Економіст Олександра Сусліна сказала, що зростання частки таких витрат може свідчити про підвищені військові витрати. Крім того, вона припустила, що у цю категорію включено витрати на окуповані наприкінці минулого року території України.

Статистика Мінфіну також спростовує слова російського міністра фінансів Антона Сілуанова.

Як зазначає Bloomberg, витрати на економіку та соціальні програми у перші три місяці року залишилися на торішньому рівні, тоді як найбільше зростання показали витрати на оборону. Також зросли трансферти у регіональні бюджети, невелике зростання показали і витрати на освіту й охорону здоров'я.

Федеральний бюджет РФ на 2023 рік передбачає рекордну частку секретних видатків, яка має становити чверть від усіх видатків країни - 6,58 трильйона рублів.

Раніше повідомлялося, що через збільшувану "дірку" у бюджеті уряд РФ увімкнув друкарський верстат.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини