30 березня 2023, 07:30

Центробанк РФ закінчив 2022 рік із рекордним "від'ємним прибутком": такого збитку не було ніколи

Центральний Банк РФ закінчив 2022 рік із рекордним збитком –721,7 мільярда рублів.

Центробанк РФ закінчив 2022 рік із рекордним "від'ємним прибутком": такого збитку не було ніколи

Шостий рік поспіль Центральний Банк РФ завершив рік зі збитками - цього разу результат виявився приголомшливим. Збиток за підсумками минулого року - 721,7 млрд рублів. Це більш ніж у 27 разів більше, ніж 2021 року (26,3 млрд рублів), рекордний показник за всю історію регулятора, пише Forbes.

Основними факторами збитку є вихід із санованих банків і негативна переоцінка боргових паперів іноземних емітентів.

Тим часом The Wall Street Journal пише, що економіка Росії починає розвалюватися. На початку року, відразу після повномасштабного вторгнення в Україну, Кремль вигідно торгував нафтою та газом, ціни на які на деякий час пішли вгору. Це певний час рятувало російський бюджет, проте з другої половини року ситуація почала змінюватися не на користь Кремля.

Уже зараз відомо, що Москва витратила 80% річного бюджету й екстрено шукає джерела доходів. Фінансисти впевнені, що російська економіка є все більш залежною від держави.

Раніше стало відомо, що США обігнали Росію за постачанням газу для ЄС та експортом нафти. До 24 лютого 2022 року Росія була лідером на енергетичному ринку Євросоюзу, розраховуючи, що західні країни не зможуть швидко відмовитися від закупівлі енергоносіїв, а тому будуть гнучкішими під час переговорів про майбутнє України.

А у лютому експорт російської нафти скоротився на 0,5 млн барелів на добу порівняно із січнем. Доходи Росії від продажу нафти знизилися на 42% у річному порівнянні.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Анастасия Югова

Останні новини