12 квітня 2023, 20:05

Економіці Росії передрекли руйнівний нокаут через електронні повістки

Нововведення у Росії, пов'язані з військовим обліком, можуть викликати чергову хвилю еміграції.

Економіці Росії передрекли руйнівний нокаут через електронні повістки

Ухвалений Держдумою та Радою Федерації РФ закон про реєстр військового обліку й електронні повістки нокаутує російську економіку, оскільки здатний викликати нову хвилю еміграції російських громадян за кордон.

Таким прогнозом поділився російський економіст Владислав Іноземцев в ефірі YouTube-каналу "Ходорковский LIVE".

Співрозмовник нагадав історію з оголошеною у РФ у вересні минулого року мобілізацією, коли за кордон виїхала величезна кількість росіян.

"Це, звичайно, буде досить серйозним ударом (для економіки - ред.). Мобілізація вересня призвела до втрати для економіки близько 1 млн осіб... Вони знову, мабуть, спробують відловити 300-400 тисяч чергових бійців. Укотре це призведе до того, що щонайменше втричі-вчетверо більше людей опиняться у бігах. Усередині країни люди почнуть випадати з економічної активності, почнуть звільнятися з підприємств, почнуть жити невідомо де. Цей захід обійдеться економіці щонайменше в 1% ВВП", - заявив аналітик.

Коментуючи статистику про вимивання молоді з російського ринку праці та скорочення більш ніж на 1,3 млн осіб кількості працюючих росіян у віці до 35 років за минулий рік, економіст заявив, що у разі другої хвилі мобілізації ринок втратить ще 2 млн осіб.

"Я думаю, що буде ще мінус 2 (млн осіб - ред.). Ця хвиля (еміграції - ред.) з точки зору впливу на ринок праці буде ще більш серйозною. Ця кампанія спричинить серйозний провал за офіційною зайнятістю щонайменше на півроку. Наскільки потім це відновиться, складно сказати", - додав співрозмовник.

За словами експерта, сильно постраждає сфера послуг. Наприклад, під час мобілізації у вересні насамперед зникали працівники складів магазинів і представники інших масових професій.

Нагадаємо, восени минулого року росіяни, які тікали від мобілізації, винесли з банків трильйон рублів. Банківська система РФ зіткнулася з вибуховим попитом на готівку та тотальним відтоком коштів фізосіб.

Тим часом у російському парламенті на тлі браку грошей у федеральному бюджеті хочуть зобов'язати росіян робити відрахування на війну. Додатковий податок запропонував ввести депутат Держдуми Олег Нілов.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Артем Малиновский

Останні новини