19 червня 2023, 12:29

До кінця тижня РФ може потрапити до "чорного списку" FATF: відомі наслідки санкцій

Сьогодні у Парижі стартувало засідання FATF (Financial Action Task Force), на якому буде розглянуто і питання щодо РФ.

До кінця тижня РФ може потрапити до "чорного списку" FATF: відомі наслідки санкцій

Сьогодні, 19 червня, у Парижі стартувало засідання FATF, на якому буде розглянуто і питання щодо Росії. Саме засідання відбудеться з 19 до 23 червня. На прохання Мінфіну України та Держслужби фінансового моніторингу України РФ може потрапити до "чорного списку".

Про це повідомили на сайті самої організації FATF. Цю саму новину підтвердили й європейські чиновники у коментарі для Bloomberg.

Джерело пише, що ще на початку поточного року Москва звернулася одразу до п'яти країн (Туреччина, Мексика, ОАЕ, СА, Малайзія) та попередила про можливі ризики через потрапляння до "чорного списку" FATF.

Таке покарання може спричинити великі обмеження у зовнішній торгівлі, інвестиціях, а також у сфері співпраці з іншими країнами світу в оборонних й енергетичних проєктах. При цьому у Кремлі звернулися до інших країн протистояти спробам Києва внести РФ до "чорного" або "сірого" списків.

У "чорному списку" FATF уже є КНДР, Іран і М'янма. Такий список вимагає від країн-членів FATF, а також банківських систем та інвестиційних компаній більш детально опрацьовувати та вивчати всі фінансові платежі країни-ізгоя.

У "сірому списку" зараз значиться 23 країни, включно з Туреччиною, ОАЕ, ПАР тощо. Тут також потрібен суворіший фінансовий моніторинг, а самі країни можуть не розраховувати на великі інвестиції ззовні.

Ще у лютому 2023 року FATF призупинила членство РФ в організації. Однак відтоді Кремль скоїв цілу низку нових злочинів, включно з підривом дамби Каховської ГЕС, переданням Білорусі тактичної ядерної зброї, а також тісними торговельними зв'язками з Іраном, який перебуває під санкціями ООН.

Тим часом ще 5 червня у ЗМІ з'явилася інформація про можливе включення РФ до "чорного списку" FATF.

Нагадаємо, у Києві співробітники КБ допомагали обходити санкції Росатому.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Дмитрий Мироненко

Останні новини