21 червня 2023, 07:30

НБУ оновив правила для операцій з обміну валюти

Національний банк ухвалив три ключові рішення для врегулювання непорозумінь під час операцій з обміну валюти.

НБУ оновив правила для операцій з обміну валюти

Сьогодні НБУ повідомив про оновлення та коригування правил для операцій з обміну валюти, які мінімізують вплив людського фактору на визначення ступеня зношеності іноземної валюти.

Отже, до нормативно-правової бази внесли зміни, якими скасували перелік ознак незначного зносу банкнот. Відтепер валютно-обмінні операції мають проводити з усіма банкнотами іноземної валюти, крім значно зношених або пошкоджених. Клієнти мають отримати чіткий перелік ознак значного зносу банкнот і тарифи інкасо у касі. Цю інформацію необхідно розмістити у доступному місці.

Уся валюта, справжність якої підтверджена з використанням лічильників і детекторів, має бути прийнята в обмін.

Банкам і небанківським установам категорично заборонено відмовляти клієнтам в обміні валюти, якщо її дизайн відповідає зразкам і описам іноземних центробанків, а її справжність підтверджена технічними засобами фінустанови.

Другий оновлений пункт - заборона на обмеження за номіналом і роком емісії банкнот іноземної валюти, яка залишається законним платіжним засобом на території відповідної держави. Порушники цього принципу розглядатимуться як потенційні шахраї.

Третій пункт стосується покарання порушників вимог НБУ. У Нацбанку попереджають, що в окремих випадках заборонятимуть певні види валютних операцій. Крім цього, фінустановам загрожують великі штрафи:

- для банків - до 400 000 гривень, однак за суттєві порушення доведеться заплатити більше;
- небанківські фінансові установи - до 5% від розміру власного капіталу установи.

Нагадаємо, ПриватБанк призупинив послуги приймання готівкової валюти через термінали 29 травня, проте цього тижня приймання євро та доларів у терміналах було відновлено.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Анастасия Югова

Останні новини