3 липня 2023, 12:10

"Шантажист не зупиниться", – реакція МЗС на можливі поступки для РФ заради продовження "зернової угоди"

У МЗС України прокоментували інформацію, що ЄС готовий розглянути питання підключення до SWIFT дочірньої компанії "Россільгоспбанка" для збереження "зернового коридору".

"Шантажист не зупиниться", – реакція МЗС на можливі поступки для РФ заради продовження "зернової угоди"

Посол з особливих доручень МЗС України Ольга Трофімцева розкритикувала можливість надання "Россельхозбанку" лазівки для обходу санкцій і підключення його дочірньої компанії до глобальної фінансової системи SWIFT заради продовження "зернової угоди".

Про це дипломат написала у Telegram.

"З одного боку, будь-які можливості для агроекспорту - це добре. З іншого - йти на поступки шантажисту - це спонукати його до шантажу далі. Це відома аксіома: шантажист не зупиняється, якщо ти виконуєш його вимоги. Він просто вигадує нові приводи для шантажу. Будемо спостерігати та працювати над альтернативними шляхами. Все одно без перемоги та повного звільнення басейну Чорного моря від військової присутності Росії спокійно працювати там навряд чи можливо", - написала Трофімцева.

За інформацією Financial Times, у ЄС готові піти на поступки Москві щодо "зернової угоди". Для цієї мети буде створено "дочку" "Россельхозбанка", щоб той міг мати доступ до глобальної фінансової Мережі.

Нагадаємо, термін дії "зернового коридору" завершується 17 липня. У Росії неодноразово погрожували вийти з угоди, якщо не будуть враховані її вимоги: перепідключення "Россільгоспбанка" до SWIFT, розблокування експорту російської сільськогосподарської продукції, а також відновлення поставок запчастин і техніки у РФ.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Михаил Бутко

Останні новини