27 липня 2023, 19:17

Змітає все на своєму шляху: Росію накрило "цінове цунамі"

Темпи інфляції у Росії прискорюються третій тиждень поспіль на тлі різкого падіння курсу рубля.

Змітає все на своєму шляху: Росію накрило "цінове цунамі"

Російський рубль перетворився на одну з найслабших валют світу, після того як його курс різко обвалився цього літа на тлі падіння доходів РФ від експорту енергоресурсів і спроби бунту "вагнерівців". Ослаблення рубля породило ланцюгову реакцію підвищення цін: темпи інфляції у Росії прискорюються третій тиждень поспіль.

Про це пише The Moscow Times з посиланням на дані Мінекономрозвитку РФ і Росстату.

При цьому річне значення інфляції у РФ уперше з лютого перевищило чотиривідсоткову ціль російського Центробанку.

Коментуючи нинішню ситуацію, аналітики зазначають, що "цінове цунамі починає змітати все на своєму шляху". Незважаючи на те що тижнева інфляція обчислюється десятими частками відсотка, вона істотно перевершує показники сезонної норми.

Зокрема, на 10-20% подорожчала електроніка та побутова техніка. Економісти називають неминучим подальше зростання цін за сильного попиту та слабкого рубля.

У липні курс долара до рубля зріс більш ніж на 10%, а євро - на 13%. Крім девальвації, ситуація ускладнюється "кредитним бумом": банки збільшили видачу кредитів. Усе це створює "пекельну суміш" у російській економіці, констатують фахівці.

На момент написання новини долар торгується на рівні 90,59 руб., євро - 99,84 руб.

Раніше повідомлялося, що обвал рубля буде неприємним сюрпризом для російських автомобілістів: уже восени ціни на авто різко підскочать.

Нагадаємо, після літньої девальвації рубля російська валюта потрапила у топ-3 найслабших у світі та є світовим лідером за рівнем волатильності.

Автор: Артем Малиновский

Останні новини