17 серпня 2023, 13:44

Санкції приземлили РФ: російські авіакомпанії відключать від "авіаційного SWIFT"

Восени глобальний провайдер інформаційних послуг для цивільної авіації SITA припиняє обслуговувати російських авіаперевізників.

Санкції приземлили РФ: російські авіакомпанії відключать від "авіаційного SWIFT"

У російських авіакомпаній незабаром виникнуть серйозні проблеми під час організації зарубіжних рейсів.

Про це пише Forbes.

Восени швейцарська організація SITA, яка надає інформаційні послуги для цивільної авіації по всьому світу, припиняє співпрацю з Росією через санкції, введені після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Це означає, що російські авіакомпанії будуть відключені від міжнародних систем авіаційних IT-послуг: бронювання квитків, обліку багажу й обміну іншою інформацією між перевізниками й аеропортами.

Організацію SITA ще називають "авіаційним SWIFT". Через відключення російські авіакомпанії будуть позбавлені звичного каналу обміну даними. Водночас із цими проблемами зіткнуться й іноземні перевізники, які все ще здійснюють рейси у РФ. У російському Мінтрансі заявляють, що працюють над забезпеченням альтернативних каналів зв'язку між авіакомпаніями й аеропортами. Зокрема, триває робота над створенням російського програмного забезпечення, яким, як сподіваються чиновники РФ, не відмовляться скористатися іноземні компанії, що здійснюють рейси до країни-ізгой.

Зазначимо, що це не єдина проблема, з якою після вторгнення в Україну та санкцій зіткнулися російські авіакомпанії. Як повідомляє The Moscow Times, у Росії стали масово затримувати рейси через поломки літаків. Після введених санкцій лайнери неможливо якісно технічно обслуговувати. Також у РФ відсутні запчастини для повітряних суден іноземного виробництва, які невблаганно стають непридатними. Авіакомпанії змушені позичати одна в одної літаки, щоб забрати застряглих в аеропортах пасажирів, які змушені чекати цілодобово на справний борт.

Нагадаємо, російські авіакомпанії скорочують парк і переходять на радянські літаки через санкції.

Раніше повідомлялося, що літакам "Ан-24" і "Ан-26" російської цивільної авіації залишилося літати п'ять місяців через те, що ростовський завод з ремонту двигунів, які використовуються у зазначених моделях, закрито.

Автор: Михаил Бутко

Останні новини