1 вересня 2023, 16:49

Казахстан зближується з Китаєм і має намір у рази збільшити експорт в обхід Росії

Президент Казахстану заявив, що Транскаспійський маршрут буде частиною китайської ініціативи нового Шовкового шляху.

Казахстан зближується з Китаєм і має намір у рази збільшити експорт в обхід Росії

Влада Казахстану на тлі російської війни проти України та міжнародної ізоляції Кремля продовжує демонструвати кроки, спрямовані на поступове дистанціювання від РФ і розвиток відносин із Китаєм.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, звертаючись у п'ятницю, 1 вересня, з посланням до казахстанського народу, вимагає вп'ятеро збільшити експорт в обхід Росії.

Йдеться про розширення пропускної спроможності Транскаспійського маршруту, що пролягає через акваторію Каспійського моря, території Азербайджану, Грузії та Туреччини, та кінцевою точкою якого є Євросоюз.

За словами казахстанського лідера, у середньостроковій перспективі обсяги перевезень цим коридором можна збільшити у п'ять разів. Для цього Астана має намір об'єднати зусилля з країнами-партнерами, включно з Китаєм.

Токаєв додав: Транскаспійський маршрут буде частиною китайської ініціативи нового Шовкового шляху - проєкту, у рамках якого Пекін прагне перетворити всю торгово-економічну модель Євразії та створити всесвітню систему транспортних коридорів, що з'єднують Австралію, Індонезію, весь центр і схід Азії, Близький Схід, Європу, Африку, Південну Америку та США.

Президент Казахстану розповів про плани будівництва нового "сухого порту" на переході Бахти та прискорення робіт зі зведення контейнерного хаба в Актау. У планах також розширення портових потужностей у Чорному морі та вздовж середнього коридору.

За підсумками перших шести місяців поточного року обсяг транзитних перевезень із КНР до ЄС Транскаспійським маршрутом зріс на 77%, досягнувши 1,3 млн тонн.

Нагадаємо, наприкінці минулого року уряд Казахстану рекомендував схвалити проект транспортного коридору Європа - Кавказ - Азія, маршрут якого пролягає в обхід Росії.

Тим часом стало відомо, що Росія більше не є головним торговельним партнером Казахстану. Місце РФ захопив Китай, частка якого у зовнішньоторговельних операціях Казахстану до червня досягла 19,2%.

Автор: Артем Малиновский

Останні новини