4 вересня 2023, 13:15

Росія втрачає найбільшого покупця нафти: Індія знайшла нового постачальника – Bloomberg

Влада Індії вирішила переключитися на поставки нафти з країн Перської затоки – у Росії починаються великі проблеми на зовнішніх ринках.

Росія втрачає найбільшого покупця нафти: Індія знайшла нового постачальника – Bloomberg

У підвищення ціни на російську нафту виник миттєвий наслідок: Індія оголосила про скорочення її закупівель і повернення до поставок з Близького Сходу. Таким чином, Росія втрачає свого найбільшого покупця нафти, пише інформаційне агентство Bloomberg.

Залежність Індії "від нафти з Росії буде істотно зменшена", заявив глава Міненерго країни Хардеп Пурі.

Ціни на нафту з країн Перської Затоки "стали значно привабливішими", підкреслив він. Російська нафта для Індії дорожчає після того, як обмежити знижки на неї зажадав Путін.

Обсяги поставок нафти з РФ до Індії знижуються 3 місяці поспіль і у червні впали до мінімуму з початку року.


Для російських нафтовиків індійський ринок виявився "капканом": поставки оплачувалися в індійських рупіях, які "зависли" у місцевих банках без можливості виведення або конвертації в інші валюти. Обсяг цих "застряглих" платежів досяг $39 млрд.

Конфетно-букетний період закінчився, починаються побутові труднощі, коментує інформацію російський аналітик Анатолій Несміян. Індія готова була купувати російську нафту, не звертаючи уваги на політичні витрати та можливі конфлікти з країнами, які оголосили санкції Росії. Але тепер, коли російське керівництво зажадало зменшити знижки й отримувати "справедливу" ціну, для індійців російська нафта втратила привабливість.

"Плюс у самій Росії не розуміють, що робити з купою рупій, які тепер висять мертвим вантажем, а платити доларами індуси не мають наміру категорично. У підсумку все повертається до початку конфлікту з Україною - знову незрозуміло, куди дівати нафту. Росія приєдналася до скорочень ОПЕК, але цього мало, потрібно терміново прилаштовувати близько мільйона барелів нафти на добу, а це близько 20 відсотків усього експорту. В іншому випадку скорочувати видобуток доведеться явочним порядком", - пише експерт.

Для "партнерів" ситуація, в яку потрапила Росія, виглядає дуже комфортною: по-перше, нафта йде з ринку, що саме по собі підтримує ціни, плюс російська нафта перестає конкурувати з ними на традиційних ринках Азії. Мало того, тепер від російської нафти вільний європейський ринок, і зараз саудити й іранці активно ділять його з американцями.

"Усі зайняті, крім Росії. Наше керівництво розглядає розбите корито у надії, що його якось вдасться підлатати", - додав він.

Нагадаємо, Росія залишилася без доходу за продану в Індію нафту: в індійських банках зависли близько 39 млрд доларів.


Автор: Марк Ворошилов

Останні новини