11 вересня 2023, 16:10

Долар сильно зросте: Кабмін назвав курс гривні на 2024 рік

Уряд і бізнес прогнозують курс української валюти на рівні 41,4 грн за долар.

Долар сильно зросте: Кабмін назвав курс гривні на 2024 рік

Український уряд і представники бізнесу очікують, що курс гривні наступного року щодо долара знизиться до рівня 41 грн за долар. Про це повідомляють інформаційні агентства, цитуючи заяву міністра фінансів України Сергія Марченка під час зустрічі з членами Європейської Бізнес Асоціації.

Український уряд вважає, що девальвація української валюти опустить курс на кілька гривень щодо долара. Марченко наголосив, що зміцнення гривні турбує Кабінет міністрів, оскільки жодних фундаментальних причин для зміцнення української валюти наразі немає.

За його словами, курс гривні є предметом переговорів, у яких беруть участь Національний банк і Міжнародний валютний фонд.

"Нас турбує зміцнення гривні. У нас немає жодних фундаментальних факторів для цього. Це мінус, про який ми комунікуємо з НБУ та МВФ. Це мінус для експортерів", - наголосив він.

Український бізнес також очікує зниження курсу гривні щодо долара.

Станом на середину вересня курс на готівковому ринку перебуває у діапазоні 37-38 гривень за долар.

Курс гривні до долара за останні 5 років (з 2018 по 2023 рік) значно послабшав. Станом на 11 вересня 2023 року офіційний курс гривні до долара становить 37,1 гривні за долар. Це означає, що за останні 5 років гривня втратила у вартості більш ніж 70%.

Найбільш різке зростання курсу долара до гривні відбулося 2014 року, після початку збройного конфлікту на Сході України. У той час курс долара зріс з 8,2 гривні за долар до 25,5 гривні за долар. У наступні роки курс долара до гривні залишався досить стабільним, але 2022 року почалося нове зростання долара, пов'язане з російським вторгненням в Україну.

Раніше українська економіка почала демонструвати пристойні темпи відновлення, а кількість зареєстрованих підприємців перевищила довоєнний рівень.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини