21 вересня 2023, 10:41

"Це самовбивче рішення", – російський економіст обурений рішенням Кремля

Рішення запровадити експортні мита буде самогубством для Москви та російської економіки, заявив експерт.

"Це самовбивче рішення", – російський економіст обурений рішенням Кремля

Російський уряд збирається запровадити експортні мита майже на всі товари, які ще не обкладені ними, крім продукції машинобудування. Кремль намагається наповнити бюджет у ситуації економічної кризи на тлі війни з Україною та санкцій Заходу. Економічний аналітик Анатолій Несміян зазначає, що запровадження експортних мит буде самовбивчим рішенням для Москви.

Згідно з інформацією, що надходить, розмір мита залежатиме від курсу долара. За курсу 80-85 руб. воно становитиме 4%, 85-90 руб. - 4,5%, 90-95 руб. - 5,5%, вище 95 руб. - 7%. Захід може запрацювати вже цього року та діятиме до кінця 2024 року, зазначає економічний аналітик у своєму Telegram-каналі.

Однак разом із наповненням бюджету Кремль завдасть важкого удару по російській економіці та її експорту, що у довгостроковій перспективі призведе до втрати зовнішніх ринків, падіння конкурентоспроможності й обсягів експорту.

"Причина такого самовбивчого рішення очевидна: потрібно наповнювати бюджет. Те, що це стагнує експорт, зробить його ще менш конкурентоспроможним і врешті-решт призведе до втрати ринків або значного ослаблення присутності на них, владу не турбує: так далеко на давно не дивиться, вона вирішує поточні завдання. Що буде наступного понеділка, вона розбиратиметься у понеділок. До нього ще дожити потрібно", - пише він.

Нагадаємо, економіст Савченко вважає, що РФ закінчить рік із курсом 95-110 рублів за долар.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини