26 вересня 2023, 10:55

Для транспортування нафти РФ все ще користується послугами компаній з ЄС – Bloomberg

Росія, як і раніше, покладається на Європу у постачанні нафти, незважаючи на порушення цінового обмеження.

Для транспортування нафти РФ все ще користується послугами компаній з ЄС – Bloomberg

РФ продовжує покладатися на судноплавство ЄС у питаннях транспортування "чорного золота". РФ не звертає увагу на той факт, що поставки перевищують цінову стелю країн G7.

Журналісти Bloomberg з посиланням на Центр з дослідження енергії та чистого повітря (CREA) повідомляють, що близько 2/3 нафти або нафтопродуктів з РФ перевозять кораблі тих країн, які ввели обмеження на цінову політику.

Такі обмеження були запроваджені Заходом, щоб зменшити фінансові надходження до бюджету РФ. Однак Кремль не лише продовжує експортувати свою нафту, а й створив новий тіньовий флот, який активний поза зоною дії санкцій. Такі танкери перевозять "чорне золото" на невелику від РФ відстань.

Країни G7 та її союзники запровадили цінову стелю на нафту з РФ, а також на бензин і дизельне пальне. Однак уже з середини літа РФ торгує нафту за ціною вищою, ніж 60 доларів за барель.

У деякі країни Азії РФ може продавати нафту і за ціною до 100 доларів за барель. Експерт кажуть, що якщо Захід не втрутиться, то Кремль і далі торгуватиме "чорним золотом" за такою самою ціною.

Експерти з CREA заявляють, що понад 75% усіх рейсів тіньового флоту з нафтою йдуть із Росії.

Раніше ми повідомляли, що за 7 місяців 2023 року багато компаній у Німеччині збільшили закупівлі нафти в Індії, проте є й такі, що й досі роблять закупівлі у РФ.

Нагадаємо, експерти із Заходу розповіли, як Кремлю вдається обходити стелю ціни на "чорне золото".

Автор: Дмитрий Мироненко

Останні новини