9 жовтня 2023, 19:50

Телескоп "Габбл" порадував новим знімком далекої спіральної галактики NGC 685

Один із найвідоміших космічних телескопів у світі "Габбл" знову порадував своїми дивовижними знімками далеких зірок і галактик.

Телескоп "Габбл" порадував новим знімком далекої спіральної галактики NGC 685

Цього разу телескоп "Габбл" представив нове зображення спіральної галактики NGC 685, яка розташована на відстані близько 58 мільйонів світлових років від Землі у сузір'ї Ерідан. NGC 685 лежить на південь від небесного екватора, та її можна побачити з Південної півкулі, повідомляє NASA.

Ця галактика має яскраве ядро, оточене вихровими рукавами з газу, пилу та зірок. На знімку можна побачити безліч молодих блакитних зірок, які утворюються біля активного зореутворення у рукавах галактики.

Галактика NGC 685 належить до типу SABbc, це означає, що вона має слабко виражену поперечну перемичку між рукавами та середній ступінь згортки рукавів. Ця галактика є членом скупчення галактик Abell 539, яке складається з більш ніж 100 галактик різних форм і розмірів.

Першовідкривачем NGC 685 був британський астроном Джон Гершель 1834 року. Уся галактика має діаметр близько 60 тисяч світлових років - трохи більше половини Чумацького Шляху.

Як повідомлялося раніше, NASA здійснює запуск 98-метрової ракети-носія Space Launch System, оснащеної капсулою Orion.

А американський марсохід Curiosity зробив фотографію чогось схожого на ідеально вирізаний у марсіанському ландшафті дверний отвір.

Автор: Анастасия Югова

Останні новини