18 жовтня 2023, 14:58

"Навіщо брехати?" – економіст розкрив спробу глави "Газпрому" приховати катастрофу з газом

Глава "Газпрому" Міллер заявив, що Китай нібито зможе замінити втрачений Москвою ринок газу Західної Європи, проте експерт спростував брехню.

"Навіщо брехати?" – економіст розкрив спробу глави "Газпрому" приховати катастрофу з газом

Намагаючись приховати масштаб провалу Кремля, який після початку вторгнення в Україну практично повністю втратив свою частку газового ринку в ЄС, глава "Газпрому" Олексій Міллер спробував обдурити росіян, заявляючи, що Китай нібито зможе замінити Західну Європу для Москви.

"Трубопровідні поставки до Китаю найближчим часом можуть вийти на рівень обсягів поставки, який у нас був на експорт до Західної Європи", - заявив він.

Однак неправдива інформація викликала обурення в економістів. Російський аналітик Анатолій Несміян заявив, що Міллер збрехав, оскільки всі розрахунки демонструють відсутність будь-якої можливості для Росії найближчим часом замінити втрачений ринок Західної Європи.

"Я можу зрозуміти, коли бреше президент. Робота така. Навіщо брехати керівнику компанії, коли всі показники легко знаходяться? У 2022 році "Газпром" постачав до Європи 85 млрд кубометрів газу. Скромно та не порівняти з попередніми роками, але нехай так. До Китаю трубою газ іде по "Силі Сибіру". Того ж 2022 року - 15 млрд кубометрів. Проєктна потужність 38 млрд кубометрів, але це якщо до неї підтягнуть газ з інших джерел, не тільки з Ковиктинського та Чаяндинського родовищ. А це поки що тільки проєкт. До речі, коли довелося терміново викликати трубоукладач для прокладання "Північного потоку - 2", то його якраз зірвали з прокладання труби із Сахаліну, яка й мала подати газ до "Сили Сибіру", тож усі строки зсунулися ще на кілька років. У будь-якому разі поки що понад 20 млрд кубометрів трубою "Газпром" дати у Китай не може", - заявив він.

Ба більше, найближчі перспективи для Москви також безрадісні.

"А більше немає нічого навіть у проекті, тобто "Сила Сибіру - 2" заявлена, але під неї немає навіть згоди китайської сторони, але ж її ще побудувати потрібно, з'єднати з північними родовищами, загалом, ніяким "найближчим часом" тут і не пахне. Крім того, з доходами у "Газпрому" все гірше та гірше. А будувати "Силу Сибіру" він буде власним коштом і без жодних інвестицій зі сторони. Ну і де тут "найближчим часом"?" - підкреслив експерт.

Нагадаємо, жителям Росії доведеться розщедритися, щоб залатати дірку у бюджеті "Газпрому", - газ для населення подорожчає на 20 відсотків.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини