30 жовтня 2023, 11:15

В Ізраїлю серйозні проблеми, ситуація погіршується – Bloomberg

В Ізраїлі почалися серйозні економічні проблеми у зв'язку з війною та її наслідками.

В Ізраїлю серйозні проблеми, ситуація погіршується – Bloomberg

Фінансові наслідки для Ізраїлю у зв'язку з початком війни проти ХАМАС стають дедалі важчими. Ізраїльські акції демонструють найгірші показники у світі з моменту початку бойових дій. Основний індекс в Єрусалимі впав на 16 % у доларовому вираженні, а його вартість знизилася майже на $25 млрд.

Про це повідомляє інформаційне агентство Bloomberg.

Курс ізраїльської валюти шекеля впав до найнижчого рівня з 2012 року, незважаючи на те що Центральний банк оголосив про безпрецедентний пакет заходів щодо його захисту. Вартість хеджування від подальших втрат різко зросла.

JPMorgan Chase & Co. прогнозує, що цього кварталу ізраїльська економіка скоротиться на 11 % у річному обчисленні.

Тільки 12 % ізраїльських виробників після двох тижнів війни відновили масштабне виробництво. Війна піддасть Ізраїль серйозному випробуванню на міцність, зазначають аналітики.

Уряд заявив, що бюджетний дефіцит країни цього та наступного року може збільшитися більш ніж у 2 рази порівняно з попередніми прогнозами. За кілька днів після початку війни приватне споживання впало майже на третину порівняно із середніми показниками 2023 року. Витрати на відпочинок і розваги впали на 70 %.

Ізраїль обмежив роботу, закрив школи й обмежив зібрання у закритих приміщеннях до 50 осіб на більшій частині території країни.

Аналіз будівельного сектору ще більш тривожний. Галузь значною мірою залежить від 80 000 палестинців із Західного берега річки Йордан. Фінансові можливості будівельників і без того обмежені зростанням відсоткових ставок з початку минулого року. Багато компаній можуть зіткнутися з тим, що виконувати свої зобов'язання буде ще складніше. Це викликає занепокоєння у банків, у яких на будівельну галузь припадає приблизно половина комерційних кредитів.

Зупинка будівельного сектора, на який припадає 6 % усіх податкових надходжень країни, призведе до скорочення державних доходів і може спровокувати новий стрибок цін на ринку житла.

Понад 70 % опитаних високотехнологічних компаній, серед яких були як місцеві, так і транснаціональні фірми, заявили, що значні проєкти відкладаються або згортаються.

Раніше ми повідомляли, що Вашингтон і Єрусалим обговорюють можливість створення у секторі Газа тимчасового уряду за підтримки ООН.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини