30 жовтня 2023, 16:03

Китай ухвалив болюче для РФ рішення щодо газу: план Кремля провалився – ЗМІ

Відмовившись від російського проєкту "Сила Сибіру 2", Китай прискорив будівництво нової гілки газопроводу з Туркменістану.

Китай ухвалив болюче для РФ рішення щодо газу: план Кремля провалився – ЗМІ

Влада Китаю прискорила спорудження нової гілки газопроводу Центральна Азія - Китай і планує отримувати у 2 рази більше газу від Туркменістану. Нова гілка пройде транзитом через територію Туркменістану, Узбекистану, Таджикистану та Киргизстану, після чого перетне китайський кордон на заході. Ба більше, розрахункова потужність нової гілки буде на 50 % більшою за потужність трьох уже працюючих ниток газопроводу, пише China Daily.

Згідно з інформацією, що надходить, нова гілка буде побудована не паралельно трьом діючим ниткам, а за іншим маршрутом - через південну частину Узбекистану від газового родовища Галкиниш. Саме тут розташована зона супергігантського газонафтового родовища Туркменістану. За оцінюванням компанії Gaffney, Cline & Associates запаси природного газу на родовищі становлять 21,2 трлн м³.

Після завершення робіт і запуску гілки D Туркменістан повинен буде поставляти у Китай 65 млрд кубометрів газу на рік.

Інформаційні агентства нагадують, що раніше Китай відмовився від спорудження газопроводу "Сила Сибіру 2", який Росія активно просувала, намагаючись замінити Китаєм втрачений газовий ринок Західної Європи.

Раніше у Bloomberg оцінили масштаби газового краху Кремля.

Ми також писали, що "газовий хаб" між РФ і Туреччиною під загрозою зриву.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини