28 листопада 2023, 10:20

У Росії великі проблеми в отриманні оплати за нафту, що поставляється Індії, – Reuters

Труднощі виникли при спробі замінити долари на іншу валюту у розрахунках за нафту між росіянами й індусами.

У Росії великі проблеми в отриманні оплати за нафту, що поставляється Індії, – Reuters

Російська Федерація має чималі проблеми в отриманні оплати за нафту, що експортується до Індії, інформує Reuters з посиланням на власні джерела у банківських і нафтових структурах країни-агресора.

Стало відомо, що згадані труднощі безпосередньо пов'язані зі спробами замінити американські долари на іншу валюту у розрахунках між індійськими покупцями та російськими експортерами "чорного золота".

Повідомляється, що минулого літа індійська сторона, яка споживає зараз близько 60 % експортованої морем російської нафти, виявила бажання здійснювати оплату у рупіях. Але російські нафтові магнати відповіли відмовою, при цьому пригрозивши індусам перенаправити свою нафту іншим країнам Азії. При цьому їхніми діями керували безпосередньо з Москви.

Джерела вказують на той факт, що Центробанк РФ дав негласну вказівку не приймати рупії, мотивувавши це тим, що нібито індійська нацвалюта не конвертується та може використовуватися лише у двосторонній торгівлі.

У результаті напружених переговорів Індія заплатила Росії за нафту у китайських юанях та іншій азіатській валюті. При цьому є важливий нюанс: їхній курс прив'язаний до долара США.

Аналітики з Reuters пишуть, що подібні проблеми можуть виникнути й в інших покупців нафти з РФ: китайських, турецьких тощо.

Нагадаємо, Греція й Індія поставили підніжку експорту російської нафти.

Як раніше повідомлялося, відразу три великі судноплавні компанії в Євросоюзі відмовилися від перевезення російської нафти.

Автор: Святослав Рыбальченко

Останні новини