22 грудня 2023, 11:07

Ангола виходить з ОПЕК – цінам на нафту прогнозують різкий обвал

Влада Анголи відправила в ОПЕК документ, що оформляє її добровільний вихід із цього картелю.

Ангола виходить з ОПЕК – цінам на нафту прогнозують різкий обвал

Керівництво Анголи ухвалило принципове рішення про вихід з ОПЕК вже з 1 січня 2024 року. У зв'язку з цією подією ціни на нафту вже падали вчора, 21 грудня, та тепер експерти прогнозують "чорному золоту" різкий обвал, передає Діалог.UA з посиланням на заяву міністра мінеральних ресурсів, нафти та газу Діамантіно Азеведо.

Рішення вийти з ОПЕК влада Анголи пояснила "відсутністю результатів" від участі в організації, а також незгодою з квотами на видобуток нафти.

"Досі квоти не чинили на нас впливу, але якщо ми залишилися б в ОПЕК, то постраждали б від наслідків рішення дотримуватися квот на видобуток", - наголосив міністр Азеведо телеканалу TPA.

Учора, 21 грудня, на тлі новин про вихід Анголи з ОПЕК ціни на нафту прискорили зниження. Так, вартість лютневих ф'ючерсів на еталонну марку Brent на лондонській біржі опустилася до $78,97 за барель.

Утім, уже у п'ятницю, 22 грудня, на нафтовому ринку стався відскік і ціна на "чорне золото" стабілізувалася. Проте, оскільки ОПЕК втратив такого учасника, як Ангола, фінансові аналітики висловили думку, що нафта знову почне незабаром дешевшати, причому швидкими темпами.

Нагадаємо, середній чотиритижневий обсяг морського експорту нафти з РФ впав до найнижчого рівня за останні три місяці.

Як раніше повідомлялося, США мають намір продовжувати санкційну політику проти Кремля та розраховують удвічі скоротити приплив нафтодоларів у РФ до кінця десятиліття.

Автор: Святослав Рыбальченко

Останні новини