4 січня 2024, 16:03

Росія втратила десятки мільярдів доларів через велику помилку Путіна – ЗМІ

ЄС усе ще покладається на 10% російського газу, але прагне заборонити весь російський імпорт: ринок переходить під контроль США.

Росія втратила десятки мільярдів доларів через велику помилку Путіна – ЗМІ

Сполучені Штати стали провідним експортером скрапленого природного газу (СПГ), випередивши Катар і Австралію. У 2023 році обсяг експорту досягне 91,2 млн тонн, що на 15 % більше. Це зростання виводить США на перше місце серед світових експортерів СПГ, і цей статус, найімовірніше, зміцниться 2024 року, пише The Times.

При цьому Росія припустилася катастрофічної помилки, втративши у зв'язку з вторгненням в Україну преміальний європейський ринок газу.

Постачання "Газпрому" в Європу:

- 2021 рік - 140 млрд кубів;

- 2023 рік - 28 млрд кубів.

При цьому сховища в Європі заповнені на 86%. Через печерний російський імперіалізм Путін втратив багатющий ринок, який тепер перебуває у руках США.

З 2019 року США є нетто-експортером енергоресурсів, здебільшого завдяки північноамериканському буму сланцевої нафти та газу, спричиненому гідророзривом пласта. Експорт американського СПГ зараз досить великий, щоб задовольнити потреби у газі Великої Британії та Франції, а ці країни поряд з Нідерландами є провідними європейськими імпортерами американського СПГ. Перехід Європи на американський СПГ, особливо Великої Британії, є наслідком пошуку альтернативи російському газу після торгових санкцій, запроваджених проти Росії у зв'язку з її вторгненням в Україну.

ЄС все ще покладається на Росію у 10% імпорту газу, але прагне заборонити весь російський імпорт. Близько двох третин щомісячного американського експорту СПГ зараз прямує до Європи, чому сприяло відновлення роботи терміналу Freeport LNG у Техасі після восьмимісячного закриття через пожежу.

Раніше у Bloomberg оцінили масштаби газового краху Кремля.

Ми також писали, що "газовий хаб" між РФ і Туреччиною під загрозою зриву.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини