10 січня 2024, 14:19

Путін знову набрехав: жителів РФ "обрадували" новим сюрпризом

У Росії заявили, що після різкого стрибка ціни на яйця у РФ знижуватися не будуть – імпорт яєць з Азербайджану та Туреччини не допоможе.

Путін знову набрехав: жителів РФ "обрадували" новим сюрпризом

Росіян закликали не вірити словам Путіна про поліпшення ситуації з цінами на яйця, оскільки зусилля російської влади щодо імпорту яєць з Азербайджану та Туреччини не допоможуть знизити ціни, пише The Moscow Times.

Путін раніше публічно пообіцяв, що імпорт яєць знизить ціни у РФ. У Російському птахівничому союзі зробили заяву про те, що серйозного падіння цін, навіть з урахуванням припливу на ринок імпортної продукції, можна не чекати. За підсумками минулого року яйця подорожчали майже на 60%. Вони очолили перелік продовольчих товарів, які найбільше подорожчали.

Таким чином, профільні фахівці цілком виразно озвучують не дуже приємні для росіян новини: навіть коли дефіцит яєць буде подолано, про жодне зниження цін на них уже не йдеться. У кращому разі відбудеться невеликий відкат від максимальних значень, але можливо, що обійдеться навіть без відкату.

Ринок створює новий баланс з новою ціною, та ніяк інакше проблема вже не може бути вирішена. Те ж саме сталося і з паливом на заправках, та ж історія з курячим м'ясом: дефіцит подолано, ціни залишилися на нових рівнях.

Інше питання, що на хвилі ажіотажу влада РФ брехала у всіх цих випадках, обіцяючи і ліквідацію дефіциту, і повернення цін. Але так не буває та не буде надалі.

Російський економічний аналітик Анатолій Несміян зазначає, що з комунальною кризою у Росії може статися те саме.

"Можливо, що нинішня безпрецедентна комунальна криза завершиться приблизно тим самим: коли гострота спаде, опалювальний сезон завершиться, влада повідомить, що для розв'язання проблем треба збільшити тарифи, та підвищить їх суттєво вище за офіційну інфляцію, скажімо, наступного року. Будь-які запитання: а куди поділися попередні платежі - їх просто проігнорують. Куди-куди, а ось туди й поділися. Не ваша справа. До речі, з газом так і вийшло - тарифи на нього вже цього року буде піднято вище за офіційну інфляцію, хоча з газом трохи інша історія: тут просто рятують "Газпром" після його поразки у газовій війні. І рятуватимуть далі, оскільки тарифи вище за інфляцію буде піднято у цьому та наступному роках", - зазначив експерт.

Раніше ми повідомляли, що з початку 2023 року яйця у РФ подорожчали на 53%.

Нагадаємо, соцопитування показало, що для росіян темою №1 у 2023 році було зростання цін на яйця.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини