26 січня 2024, 07:49

Чим небезпечні камери відеоспостереження китайського виробництва: у "Схемах" провели експеримент

Китайські камери передають всю необхідну інформацію на сервери виробника.

Чим небезпечні камери відеоспостереження китайського виробництва: у "Схемах" провели експеримент

Китайські камери відеоспостереження передають всю необхідну інформацію на сервери виробника. Такого висновку дійшли журналісти-розслідувачі зі "Схем", детально вивчивши найпопулярніші в Україні китайські камери від компаній Hikvision і Dahua.

Найцікавіше, що у США обидві ці компанії перебувають у "чорному списку", оскільки несуть пряму загрозу нацбезпеці, інформує ресурс "Радіо Свобода".

В Україні ж ці компанії просто внесено до списку "спонсорів війни", проте відеокамери таких компаній у країні не заборонені. Україна їх масово купує через їхню дешевизну.

Журналісти-розслідувачі спільно з ІТ-фахівцями провели експерименти за участю цих камер. Підключивши їх до Інтернету, вони побачили, що всю отриману інформацію ті передають на сервер виробника.

Ба більше, обидві ці відеокамери дуже чутливі до хакерських атак.

Як виявилося, компанія Hikvision випускає до 20% відеокамер по всьому світу, а на частку Dahua припадає 10%. Такими камерами користуються не тільки в Україні, а й у РФ, країнах ЄС тощо.

Перша згадка про закупівлю таких відеокамер в Україні датується 2006 роком. Їх встановлюють не тільки прості громадяни, а й приватні компанії, а також державні підприємства.

Експерти провели досліди над відеокамерами різних років виробництва, оскільки з часом змінювалася їхня внутрішня "начинка".

Щойно ці відеокамери під'єднати до Інтернету, вони автоматично зв'язуються із сервером виробника. При цьому самі сервери розташовані в Ірландії, а власником є американська компанія Amazon. Як виявилося, всі ці сервери орендує компанія Hikvision.

Експерт Іван Антонюк заявив, що це стандартна процедура, коли відеокамери з'єднуються із серверами виробника, однак безпека під час такого зв'язку покладається на компанію-виробника.

Це ж стосується і камер від компанії Dahua, яка орендує сервери у Німеччині.

Директор "Лабораторії комп'ютерної криміналістики" Сергій Денисенко заявив, що дані з цих камер можуть у своїх цілях використовувати у Китаї. Уряд КНР зобов'язує всі компанії надавати матеріал, який вони можуть використовувати у контррозвідувальній діяльності.

Не варто забувати, що Москва та Пекін перебувають у хороших відносинах, а КНР досі має "нейтральну" позицію щодо війни в Україні.

Раніше китайські експерти розкритикували російську гіперзвукову ракету "Кинджал".


Автор: Дмитрий Мироненко

Останні новини