7 лютого 2024, 20:37

Вчені NASA зробили відкриття про майбутнє Сонячної системи після загибелі зірки

За допомогою космічної обсерваторії NASA "Джеймс Вебб" вчені виявили дві екзопланети, що обертаються навколо мертвих зірок, і зробили висновки про майбутнє Всесвіту.

Вчені NASA зробили відкриття про майбутнє Сонячної системи після загибелі зірки

Новий космічний телескоп "Джеймс Вебб" представив зображення, на яких можна побачити, який вигляд може мати наша Сонячна система після загибелі Сонця.

Астрономи з Наукового інституту космічного телескопа (STSI) провели спостереження двох систем, де гігантські планети обертаються навколо мертвих зірок - білих карликів WD 1202-232 і WD 2105-82. Це відкриття допомогло зрозуміти майбутнє Сонячної системи після загибелі батьківської зірки. За прогнозами вчених, через 5 мільярдів років Сонце вичерпає запаси палива для процесів ядерного синтезу та перетвориться на червоного гіганта, пише Space.com.

Передбачається, що зовнішні шари Сонця, розширюючись, поглинуть Меркурій, Венеру, Землю та, можливо, Марс. Юпітер і Сатурн, імовірно, зможуть пережити смерть своєї зірки. При цьому вчені визнають, що не можуть детально спрогнозувати майбутнє планет нашої сонячної системи у цей момент.

За допомогою потужних інфрачервоних датчиків "Джеймс Вебб" зміг проникнути крізь пил і газ, що оточують зірки, та показати, як вони трансформуються у білі карлики, планетарні туманності та чорні діри. Ці зображення допоможуть вченим краще зрозуміти, які процеси відбуваються наприкінці життя зірки та як вони впливають на оточуючі їх планети й астероїди.

Одним із найбільш захопливих відкриттів є те, що деякі планети можуть вижити після смерті своєї зірки та навіть утворювати нові форми життя в екстремальних умовах.

"Це може кинути виклик нашому розумінню фізики та хімії атмосфер екзопланет", - прокоментувала автор дослідження Сьюзан Маллалі.

Учені кажуть, що це відкриття дає перший шанс побачити, який вигляд має планетна система після смерті її зірки.

Як повідомлялося раніше, на Сонці було зафіксовано найпотужніший спалах за останні 6 років, який матиме наслідки для Землі.

А до цього на Сонці з'явився "вогняний каньйон" розміром з Євразію. Вчені попереджали про можливу магнітну бурю на Землі.

Автор: Анастасия Югова

Останні новини