30 липня 2024, 12:26

Сьогодні, 30 липня, до середини дня очікується руйнівна магнітна буря: наслідки та група ризику

Сьогодні, 30 липня, до середини дня на Землі очікується потужна та руйнівна магнітна буря, яка може спричинити збої у роботі супутників, енергетики, а також спровокувати північне сяйво у середніх широтах.

Сьогодні, 30 липня, до середини дня очікується руйнівна магнітна буря: наслідки та група ризику

Сьогоднішній день, 30 липня, обіцяє бути вельми неспокійним для метеочутливих людей і техніки. Земля опиниться у зоні потужного геомагнітного обурення – сильної магнітної бурі класу G3. За даними метеорологічних служб, пік бурі припаде на проміжок з 14 до 17 години за київським часом. Про це повідомляє сайт "Метеопрог".

Причиною магнітосферної бурі, що насувається, стала підвищена сонячна активність за останню добу. Фіксувалося цілих 8 спалахів рівня С, 3 викиди рівня М і один потужний спалах класу X1.5. Спалахи X-класу вважаються одними із найсильніших для магнітосфери Землі. Пов'язані з ними потужні потоки корпускулярних випромінювань становлять серйозну небезпеку для супутників, ліній зв'язку та енергосистем. Ймовірно виникнення полярних сяйв до середніх широт.

Ступінь геомагнітного спалаху очікується високою: близько 7 балів за К-індексом. Імовірність рецидивів слабших спалахів після піку бурі, за оцінюванням експертів, також велика – до 35%.


У групі ризику традиційно знаходяться метеозалежні та літні люди, а також страждають на серцево-судинні захворювання та порушення мозкового кровообігу. Всім їм рекомендується максимально обмежити фізичну активність, дотримуватися питного режиму та режиму "сну - неспання". Бажано проводити більше часу на свіжому повітрі.

Людям, які не належать до групи ризику, також слід подбати про своє самопочуття. Фахівці радять дотримуватись легкої дієти, рясно пити та достатньо висипатися. Різкі перепади геомагнітного фону негативно позначаються і на працездатності.

Метеорологи попереджають: незважаючи на мінливу природу сонячної активності, очікувати на раптове поліпшення ситуації найближчими днями не варто. Дія магнітної бурі затягнеться на невизначений термін. Прогноз буде скориговано з подальшим уточненням даних.

Нагадаємо, при магнітній бурі, спровокованому спалахом на Сонці, можливі порушення роботи електромережі.

Раніше повідомлялося деталі про те, коли очікується магнітні бурі, як їх розпізнати за самопочуттям і що робити.

Автор: Светлана Романенко

Останні новини