24 липня 2024, 12:25

Потужна магнітна буря обрушилася на Землю – можливі збої у роботі електромереж і супутникової навігації

Найближчими днями Земля перебуватиме під впливом інтенсивної магнітної бурі, спровокованої спалахом на Сонці, можливі порушення роботи електромережі.

Потужна магнітна буря обрушилася на Землю – можливі збої у роботі електромереж і супутникової навігації

Вчені NASA зафіксували незвичайне явище - викид темної, холодної, плазми з поверхні Сонця. За оцінюванням фахівців, із ймовірністю 60% цей потужний потік заряджених частинок здатний викликати масштабні збої в енергосистемах по всій планеті. Про це повідомляє Daily Mail.

Відеоматеріали, отримані за допомогою унікальної Обсерваторії сонячної динаміки, наочно демонструють, як з однієї з областей сонячних плям вирвалася гігантська темна хмара. Розвиваючи колосальну швидкість, струмінь плазми попрямував до Північного полюса Сонця, залишаючи за собою схожий на димовий шлейф.

За даними NASA, 21 липня в області сонячних плям AR3757 стався потужний викид "холодної" плазми температурою близько 20000 градусів.

Хоча температура такого "холодного" викиду у 4 рази нижча, ніж у "теплих" спалахів на Сонці, він несе не меншу небезпеку через високу інтенсивність плазмового імпульсу.

Наукові спостереження, проведені 2023 року, дозволили дослідникам виявити одну особливість "холодних" сонячних спалахів. Виявилося, що, попри більш "низьку" температуру таких викидів плазми проти викидів "теплої плазми", вони здатні генерувати гиросинхротронное випромінювання надзвичайно високих частот. Цей вид електромагнітних хвиль відрізняється винятковою інтенсивністю та руйнівною силою впливу на радіоелектронні системи.

У понеділок, 22 липня, Національне управління океанічних й атмосферних досліджень випустило попередження, що імпульс темної плазми від цього "холодного" сонячного спалаху може призвести до "вагань в енергосистемі". Спалах також може порушити роботу радіо, авіаційного зв'язку та супутникового зв'язку, якщо він спричинить сильне розбурхування магнітного поля Землі як мінімум до п'ятниці.

За прогнозами метеорологів, пік магнітної бурі припаде на 24 липня, коли її рівень досягне 6 балів за 9-бальною шкалою. У цей день очікується найбільша ймовірність серйозних збоїв у роботі електромереж, супутникової навігації та засобів комунікації. Також різкі коливання магнітного поля можуть негативно позначитися на самопочутті метеочутливих людей.

Варто зазначити, що на сьогоднішній день вчені не можуть з точністю передбачити наслідки таких коливань на Сонці.

Раніше повідомлялося про магнітні бурі у липні 2024 року: коли очікувати, як розпізнати за самопочуттям і вжити заходів щодо профілактики.

Нагадаємо, що робити метеозалежним, якщо магнітна буря відповідає червоному рівню небезпеки.

Автор: Светлана Романенко

Останні новини