24 листопада 2021, 19:48

Зброя для ЗСУ та зупинка "Північного потоку – 2": нова коаліція ФРН може стати перемогою для України – ЗМІ

Нова коаліція у ФРН може обернутися вражаючою підтримкою України, включно з постачанням озброєнь та блокуванням "Північного потоку – 2".

Зброя для ЗСУ та зупинка "Північного потоку – 2": нова коаліція ФРН може стати перемогою для України – ЗМІ

Інформаційні агенції повідомляють про підписання коаліційної угоди трьох німецьких партій, які обрали новим канцлером країни соціал-демократа Олафа Шольца. За даними інформаційного агентства Bloomberg, яке отримало дані від власних джерел, вже відомий попередній список посад у новому кабінеті міністрів ФРН.

Згідно з опублікованими даними, першою жінкою на посаді міністра закордонних справ Німеччини стане одна з лідерок "Зелених" Анналена Бербок.

Бербок відома своєю різкою критикою щодо Росії. Раніше вона публічно заявила про необхідність посилити тиск на Росію у світлі недавнього нарощування російського військового контингенту на кордоні з Україною.

До того ж Бербок вважає за необхідне позбавити політичної підтримки "Північний потік – 2". Крім того, Бербок не оминула увагою прагнення України встановити тісніші зв'язки із Заходом та вступити до Європейського Союзу та НАТО. За її словами, суверенні держави мають право самостійно приймати рішення про участь в альянсах, це ж стосується і перспективи членства України у ЄС і НАТО, наголосила вона.

На думку Бербок, Москві слід направити відповідне послання, про що тепер новий німецький міністр зможе повідомити російського візаві Сергію Лаврову безпосередньо.

Ще важчий удар для Росії – пост співголови "Зелених" Роберта Хабека, якого планують призначити "суперміністром", що контролюватиме економіку та політику у галузі клімату та енергетики.

Роберт Хабек є активним прихильником України та раніше встиг побувати на Донбасі на позиціях українських військових.

Хабек вже висловлювався щодо того, що Німеччині потрібно переходити на пряме постачання озброєнь Україні як мінімум оборонного характеру, підтримуючи її боротьбу, тобто Німеччині пропонується відмовитися від принципу військового невтручання, чого не було з II світової. З огляду на те, що "Зелені" зазвичай відповідають за свої слова, це може бути початком абсолютно нової політики.

Хабек раніше емоційно висловився про візит на Донбас, підтримавши Україну.

"Поїздка на Донбас на лінію зіткнення дуже вразила мене, а також викликала тривогу. Але позицію, пов'язану з підтримкою української армії, захистом життя солдатів і насамперед цивільного населення і щодо того, що Німеччина, на мою думку, має зробити свій внесок, я вже озвучив раніше", – зазначив він.

Раніше під час зустрічі з президентом Володимиром Зеленським Хабек позитивно оцінив зусилля України на шляху до реалізації євроінтеграційного курсу. Співрозмовники обговорили ризики, які може спричинити реалізація проєкту "Північний потік – 2". Володимир Зеленський і Роберт Хабек погодилися, що це саме геополітичний, а не економічний проєкт.

Раніше голова МЗС України Дмитро Кулеба повідомив, що хоч би хто стояв на чолі уряду Німеччини, коаліція буде сприятливою для Києва. Новий склад уряду ФРН продовжуватиме підтримувати Україну.

Нагадаємо, перемогу на парламентських виборах у Німеччині здобула Соціал-демократична партія (25,7%), блок Християнсько-демократичної та Християнсько-соціальної спілок заручився підтримкою 24,1% тих, хто прийшов на виборчі дільниці. Згідно із законом, новий склад Бундестагу має зібратися не пізніше ніж через 30 днів після виборів.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини