22 жовтня 2022, 21:39

Зима на тлі загроз блекауту та відсутності тепла: синоптики дали прогноз щодо 20-градусних морозів

Синоптики розповіли, коли в Україні випаде перший сніг і чи варто чекати на сильні морози взимку.

Зима на тлі загроз блекауту та відсутності тепла: синоптики дали прогноз щодо 20-градусних морозів

Масовані ракетні удари, які Росія завдає по об'єктах енергетичної інфраструктури України, не можуть не викликати побоювання напередодні зими. Українці переживають через загрозу відсутності електрики та тепла і через це намагаються з'ясувати, якою буде погода найближчими місяцями.

Синоптики із цього приводу дають відносно сприятливі прогнози. Так, глава Укргідрометцентру Микола Кульбіда заявив в інтерв'ю "24 каналу", що суворої зими, враховуючи попередні сезони, напевно не буде, але ймовірність короткочасного зниження температури до позначок -20 і нижче все-таки існує. Зокрема, такі похолодання можливі на півночі та сході країни, але вони не будуть тривалими.

Перший сніг в Україні може випасти вже ув листопаді, але він буде переважно мокрим, тому на якийсь сніговий покрив в останній місяць осені очікувати не доводиться.

Тим часом завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології УкрДМІ ДСНС України та НАН України Віра Балабух повідомляє, що перший місяць зими порадує українців щодо м'якої та теплої погоди. За винятком північних областей і Карпатського регіону, середня температура повітря у грудні може бути від 0 до +3 градусів, тобто переважатимуть позитивні температури.

За словами синоптика, січень виявиться найхолоднішим місяцем майбутньої зими, але лякатися не варто, оскільки середньомісячні температурні показники прогнозуються на 2 градуси вище за кліматичну норму: від +1...2 градусів на півдні до -3...-2 на північному сході та сході.

Розрахунки світових прогностичних центрів також свідчать, що середня температура цієї зими може бути на 2 градуси вищою, ніж у 1991-2020 роках.

Нагадаємо, напередодні вихідних синоптики спрогнозували потепління в Україні. Стовпчики термометрів піднімуться до +10...13 градусів, а дощі припиняться на більшій частині країни.

Однак у неділю, 23 жовтня, опади у вигляді дощу очікуються у Києві, а також у західних областях України. Температурні показники при цьому не зазнають змін.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Артем Малиновский

Останні новини